Pijn bij het vrijen goed te verhelpen

post afbeelding

Veel vrouwen hebben er wel eens last van: pijn bij het vrijen. Het gaat bijvoorbeeld om een zeurderige of jeukende pijn of een branderig gevoel. Welke pijn en waar je die precies voelt: er is goed nieuws, meestal is het goed te verhelpen.

Pijn bij de ingang van je vagina

Als de ingang van je vagina en het gebied daaromheen, zoals je binnenste schaamlippen of je clitoris pijn doet als je deze aanraakt, dan heb je last van ‘oppervlakkige pijn’. Deze pijnklacht komt het meeste voor. Tijdens de penetratie kan dan de ingang van je vagina ook een branderig of schrijnend pijngevoel ontstaan. Zowel voor, tijdens als na de penetratie. Ook plassen na afloop kan een branderig gevoel geven.

Huid raakt geïrriteerd

Ga je ondanks deze pijnklachten toch door met seks, dan nemen de pijnklachten op den duur toe. Je huid raakt chronisch geïrriteerd. Ook kan er een vaginistische reactie ontstaan. Dat wil zeggen je bang wordt voor de pijn die komen gaat. Daardoor span je je bekkenbodemspieren (onbewust) aan. Zo ontstaat een vicieuze cirkel die de pijnklachten verergeren (en kan lijden tot vaginisme).

Meest voorkomende oorzaak: onvoldoende vochtigheid

De meest voorkomende oorzaak van de oppervlakkige pijn is onvoldoende vochtigheid. Als je onvoldoende seksueel opgewonden bent tijdens de penetratie, kan dat pijnlijke gevolgen hebben. Je lichaam is dan nog niet klaar voor seks. Je vaginawand is nog niet voldoende doorbloedt en je vagina is daardoor onvoldoende vochtig. De huid bij je vagina raakt dan snel geïrriteerd door het ‘schuren’ tijdens de penetratie.

Wel opgewonden, toch droge vagina

Je kan wél seksueel opgewonden zijn maar door bijvoorbeeld de overgang, of door de leeftijd, niet vochtig genoeg. Ook ziekten of handicaps zoals suikerziekte, multiple sclerose, een beroerte of een dwarslaesie, kunnen de oorzaak zijn van onvoldoende vochtigheid. De oorzaak is anders, het gevolg is hetzelfde.
Heb je andere pijnklachten? Er zijn meer oorzaken van pijn bij het vrijen.

Adviezen voor verhelpen pijn bij vrijen

Het is in ieder geval belangrijk dat je niet gaat vrijen met een droge vagina. Als je vaginawand niet vochtig genoeg is, kunnen kleine beschadigingen en irritaties ontstaan. Hierdoor raakt ook je vaginale flora uit evenwicht en krijgen schimmels de kans om te groeien en kunnen er vaginale infecties ontstaan. Twee praktische tips:

Langer voorspel
Een langer voorspel helpt je vagina vochtiger te maken. De kans op pijn is dan een stuk kleiner. Bij het ouder worden, duurt het fysiek langer voordat een vrouw opgewonden is. Een fijn en lang voorspel wordt dus steeds belangrijker.

Goed glijmiddel
Met een goed glijmiddel voorkom je pijnlijke penetratie, vaginale irritaties en infecties. Je doorbreekt ook de eventuele vicieuze cirkel van op zien tegen de (pijnlijke) seks. Hier lees je adviezen en tips over welk glijmiddel voor jou het beste van toepassing.

Afbeelding: De Paarse Keizerin


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Gelezen: Overwin je vaginisme

Door Jacqueline van de Bilt

Documentaire vaginisme: my fucking problem

Door Jacqueline van de Bilt

Seks met rugpijn. Hoe dan?

Door Gast Blogger

Vaginisme: wat schaamde ik mij!

Door Jacqueline van de Bilt

Reageer op dit bericht