Pijn bij het vrijen

post afbeelding

Een veelvoorkomende aanmeldklacht is pijn bij het vrijen. In mijn praktijk zie ik opvallend veel jonge vrouwen die  aangeven dat gemeenschap pijn doet. Ze doen hun kiezen op elkaar en ervaren keer op keer de pijn. En ja, als de seks pijn doet krijgen ze natuurlijk ook minder zin in seks.

Waarom?

Waarom vrijen vrouwen terwijl het pijn doet? Daar zijn diverse redenen voor. Denk aan een lage zelfwaardering, perfectionisme, het seksueel plezier van de ander belangrijker vinden dan eigen seksueel plezier, schuldig voelen en niet bewust zijn van eigen seksualiteit. Daarbij komt dat een nadeel van de natuur: vaak ‘kan’ een vrouw gemeenschap hebben zonder opwinding.

Pijncirkel

Als een vrouw pijn heeft ervaren bij gemeenschap dan kan een vrouw angst ontwikkelen voor de pijn. Als ze angstig is remt dat de opwinding, de (bekkenbodem)spieren spannen zich aan en ze wordt minder vochtig. Als er dan toch wrijving komt van de penis in de vagina dan kan dat irritaties/pijnlijke plekjes geven bij de ingang van de vagina. De kans is groot dat een vrouw dan de volgende keer weer angstig zal zijn met bovenstaande gevolgen van dien.

Seksueel plezier

Belangrijk is dat een vrouw weer plezier gaat beleven aan seksualiteit! Vaak is de eerste stap dat er een tijdelijk penetratie-verbod wordt afgesproken en een levenslang pijn-verbod. Dat betekent dat vrouwen weer plezier leren beleven aan seksualiteit. In sommige gevallen worden vrouwen parallel aan dit traject behandelt bij een bekkenbodemfysiotherapeut.

Stap voor stap

Stap voor stap wordt dan vaak uiteindelijk toegewerkt naar gemeenschap, zonder pijn en met seksueel plezier. Seks en pijn horen immers niet bij elkaar. Seksueel plezier is een noodzakelijke voorwaarde voor pijnloze seks en geen bonus!

 


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Fantasieën delen met je partner. Hoe doe je dat?

Door Gast Blogger

7 tips om je partner opgewonden te maken

Door Gast Blogger

Zo kom je uit je seksuele winterdip

Door Gast Blogger

Waarom heb JIJ seks?

Door Yvonne van Baardwijk

Reageer op dit bericht