Pijn bij vrijen: oorzaken en tips

post afbeelding

Seks is leuk, spannend, fijn en intiem. Toch? Niet iedereen ervaart seks op deze manier en voor veel vrouwen is vrijen zelfs pijnlijk. Er zijn geen exacte cijfers om hoeveel vrouwen het gaat, maar uit de praktijk blijkt dat het om een grote groep vrouwen gaat.

De pijn loopt uiteen van af en toe een vervelend gevoel tot zoveel pijn dat het bijna onmogelijk is om nog seks te hebben. Helaas is het voor deze vrouwen vaak moeilijk om dit bespreekbaar te maken bij hun partner of anderen. Daardoor blijven ze rondlopen met dit probleem. En dat is helemaal niet nodig!

Pijn hoort niet bij seks

Zowel de oorzaak als de soort pijn verschilt per vrouw. Er is vaak sprake van een branderig gevoel bij penetratie, maar ook andere soorten pijn doen zich voor. Wat in ieder geval zeker is, is dat pijn niet bij seks hoort. Dit is iets wat vrouwen zich wel vaak afvragen in mijn online praktijk. Doordat er toch een taboe op rust, praten vrouwen er niet met anderen over waardoor ze geen idee hebben in hoeverre (een beetje) pijn bij vrijen normaal is. Hiernaast weten vrouwen vaak niet goed hoe ze ermee om moeten gaan of wat ze eraan kunnen doen.

Oorzaak lichamelijk of psychisch?

Het is belangrijk om eerst langs je huisarts te gaan om een lichamelijke oorzaak uit te sluiten. Misschien heb je last van een schimmelinfectie of is er een andere duidelijk oorzaak voor je pijn. Het kan ook zijn dat je je bekkenbodemspieren onjuist gebruikt. Het aan- en ontspannen van deze spieren is iets wat je kunt leren bij een gespecialiseerde bekkenbodem fysiotherapeut.

Er kan ook een meer psychische oorzaak zijn van de pijn. Misschien schaam je je of voel je je angstig waardoor je niet goed opgewonden kunt raken. Er kan zich een vervelende seksuele ervaring hebben voorgedaan in het verleden, waardoor je angst voor seks hebt ontwikkeld. Angstige gevoelens kunnen ook ontstaan als je bent opgegroeid met het idee dat seks slecht of vies is. Als je voordat jullie gaan vrijen bang bent voor de pijn, kun je niet goed kunnen ontspannen en zal je vagina niet vochtig worden. Hierdoor zal de seks juist meer pijnlijk zijn en is er een vervelende cyclus ontstaan. Probeer deze cyclus te doorbreken en kijk eens naar de gedachten die jij hebt over seks. Ben je van te voren bang voor de pijn? Bespreek dit met je partner en kijk wat jullie samen kunnen doen om jou beter te laten ontspannen.

Alleen oefenen

Ook in je eentje oefenen is een zeer goede manier om van je pijn af te komen. Dit heeft dan niks met seksualiteit of het krijgen van een orgasme te maken, maar puur met het leren ontspannen van je vagina. Op het internet kun je vele oefeningen vinden die je hiervoor kunt gebruiken, van je eigen vingers tot hulpmiddelen die hier speciaal voor zijn ontwikkeld. Het is dus absoluut niet nodig om met je klachten te blijven rondlopen. Er zijn veel professionals die jou kunnen helpen, van een fysiotherapeut tot psycholoog!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Fantasieën delen met je partner. Hoe doe je dat?

Door Gast Blogger

Alcohol en seks: een goede combi?

Door Gast Blogger

7 tips om je partner opgewonden te maken

Door Gast Blogger

Zo kom je uit je seksuele winterdip

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht

Reacties zijn gesloten.