Pijn in je rug voorkomen? Train je rugspieren!

post afbeelding

Rugpijn is een veelgehoorde klacht. Vaak loopt men al te lang door met de rugpijn waardoor de klachten eigenlijk allee maar erger worden. Dit kan erg lastig zijn bij de dagelijkse bezigheden.

Blijven trainen

Gelukkig zijn deze klachten in de meeste gevallen te verhelpen door fysiotherapie. Hierdoor verbetert namelijk de houding en worden de rugspieren sterker gemaakt. De rugklachten kunnen echter terugkomen wanneer men ophoudt met deze oefeningen. Het is daarom belangrijk om rugspieren, ook ná de klachten, te blijven trainen.

De DorSano methode

Een methode die in 84% van de gevallen een positief resultaat op rug- en nekpijn heeft is de DorSano methode. Deze methode bestaat uit een uniek 3-stappenmodel waarin de nek- en rugklachten geanalyseerd en behandeld worden. De eerste fase richt zich op het objectief in beeld brengen van de klachten door middel van diverse meetapparatuur. In de tweede en derde fase worden de klachten behandeld middels speciaal daarvoor ontwikkelde oefenapparatuur. Dit zal uiteraard onder begeleiding van een getrainde DorSano therapeut plaatsvinden.

De houding van je rug is erg belangrijk

Na deze drie fasen is het belangrijk om zelf te blijven trainen door op je houding te letten en stabilisatie-oefeningen te doen. Wanneer u last heeft van hevige is het verstandig uw rug eerst te laten scannen bij een rug expert. Met zo’n scan kunnen de oorzaken van de klachten eenvoudig in beeld gebracht worden en kan een therapeut aangeven welke oefeningen wel en niet geschikt zijn voor uw rug. Ook wanneer u geen klachten ervaart kunt u uw rugspieren trainen. Dit helpt namelijk ook bij het voorkomen van rugklachten.

De zij-hoover oefening

Hebt u pijn in de onderrug of wilt u dit graag voorkomen? Probeer dan eens de zij-hoover oefening. Deze oefening helpt de onderrug te stabiliseren. De oefening gaat als volgt:

  1. Ga liggen op de zij
  2. Plaats de elleboog onder uw schouder
  3. Buig de knieën met uw bovenbenen evenwijdig aan het bovenlichaam
  4. Zorg ervoor dat het lichaam recht is en houd dit 5 seconden vast
  5. Wissel van zij
  6. Herhaal deze oefening in 3 series van 10 herhalingen per kant

Het beste is om deze oefening één keer per dag uit te voeren in een rustig tempo. Wilt u liever wat variatie toepassen in deze oefening? Doe de oefening dan de ene keer met de knieën gebogen en de andere keer met de knieën gestrekt.

Meer informatie over stabilisatie oefeningen

Wilt u graag meer informatie ontvangen over oefeningen om de rug te trainen? Of wilt u meer specifieke rug oefeningen bekijken? Kijk dan eens op de site lage rugpijn voor meer tips en oefeningen. Hier kunt u ook een afspraak maken voor professionele begeleiding volgens de DorSano methode.

 


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Waar let je op bij de keuze aanvullende zorgverzekering?

Door Gast Blogger

Seks met rugpijn. Hoe dan?

Door Gast Blogger

Loop jij blessurevrij?

Door Gast Blogger

Tips om zo nu en dan bij stil te staan

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht