Problemen met de schildklier

post afbeelding

Inhoudsopgave

Een te trage schildklier: hypothyreoïdie

Een te langzaam werkende schildklier heet hypothyreoïdie. Dit geeft klachten van o.a. vermoeidheid, droge huid, kouwelijkheid, gewichtstoename, menstruatiestoornissen en obstipatie. De verschijnselen ontstaan sluipend zodat de ziekte soms laat wordt ontdekt.

Een te snelle schildklier: hyperthyreoïdie

Een te snek werkende schildklier heet hyperthyreoïdie. Dit geeft o.a. klachten van hartkloppingen, transpireren, gewichtsverlies, nervositeit, toegenomen eetlust, menstruatiestoornissen en warme, vochtige handen.

Behandeling

Bij een te trage schildklier wordt schildklierhormoon in tabletvorm toegediend. Met behulp van bloedonderzoek kan dan gekeken worden of de medicijnen hun werk doen en de schildklier weer normaal werkt.

Bij een te snelle schildklier worden medicijnen gegeven die de afgifte van schildklierhormoon remmen. Als dit niet helpt en de schildklier blijft te snel werken dan kan een behandeling met radioactief jodium nodig zijn.

Een andere oorzaak?

Soms lijken klachten erop te wijzen dat de schildklier niet optimaal werkt. Andere ziekten kunnen deze klachten echter ook veroorzaken. Veel klachten die ontstaan door een anders werkende schildklier lijken op overgangsklachten. Daarom is het belangrijk dat de huisarts bij dit soort klachten door middel van een laboratoriumonderzoek de schildklierfunctie kan testen.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Waar let je op bij de keuze aanvullende zorgverzekering?

Door Gast Blogger

De overgang en je zorgverzekering

Door Gast Blogger

Diabetes. Een sluipmoordenaar?

Door Gast Blogger

Rusteloze benen: oorzaken en tips

Door Redactie GezondTotaal

Reageer op dit bericht