Prothese BH: veel gestelde vragen & tips

post afbeelding

Als je een borstoperatie hebt ondergaan, kun je meestal niet meer de BH’s dragen waar je aan gewend was. Gewoon omdat ze niet lekker meer zitten, je huid irriteren, de littekens niet bedekken of niet goed meer passen.

Vrouwen die een amputatie, deeloperatie of reconstructie hebben gehad, hebben ook nog eens te maken met maatverschil tussen links en rechts, waardoor het dragen van een prothese noodzakelijk is.

Eigenschappen prothese BH

Gelukkig zijn er heel veel mooie prothese BH’s met specifieke eigenschappen voor vrouwen die een borstoperatie hebben gehad. Zoals bijvoorbeeld zachte materialen voor een hoog draagcomfort, cups waarin ruimte is voor een prothese, bredere schouderbandjes voor voldoende steun, hogere omvang voor compressie in geval van oedeem, geen beugels maar wel voldoende versteviging onderin de cups, hoger sluitende decolleté om inkijk te voorkomen.

Pas- en kooptips

  • Laat je deskundig en professioneel adviseren in een speciaalzaak met het SEMH keurmerk. Dan weet je dat je geholpen wordt door een professional op het gebied van speciale lingerie en wordt de juiste maat bij je aangemeten.
  • Neem ruim de tijd, maak zo nodig een afspraak, en vraag bijvoorbeeld eens vrijblijvend advies voordat je overgaat tot een aankoop. Zo voorkom je miskopen.
  • Neem voorbeelden mee van bh’s die je graag droeg voor je operatie, dan kun je laten zien wat jouw persoonlijke voorkeur en stijl is.
  • Vraag of iemand met je mee wil om te gaan passen.

De 5 meest gestelde vragen

Mag ik beugelbh’s dragen na een borstoperatie?
De inzichten zijn daarover verschillend. Medici zeggen dat beugels de litteken genezing kunnen belemmeren en lymfe oedeem kunnen veroorzaken, maar er zijn ook specialisten die het aan de vrouw zelf overlaten en zeggen gewoon doen als het lekker zit en je er prettig bij voelt.

Wordt speciale lingerie vergoed door de zorgverzekering?
Sommige verzekeraars vergoeden dit vanuit de aanvullende pakketten en een aantal vergoeden vanuit coulance de eerste aanschaf na de operatie.

Kan ik sporten met een prothese BH?
Ja dat kan, er zijn speciale sportbh’s die geschikt zijn om een prothese op een comfortabele en veilige manier te dragen tijdens het sporten, voldoende steun geven van speciaal materiaal dat bestand is tegen transpiratie.

Hoe kan ik mijn prothese BH het beste wassen?
Aangeraden wordt om alle lingerie met een fijnwasmiddel op de hand te wassen, dan blijft de vorm kleur en kwaliteit gewaarborgd.

Waarom kan mijn prothese niet in een gewone BH?
In een gewone bh kan de prothese verschuiven waardoor er zichtbaar maatverschil ontstaat tussen de linker- en rechtercup. En als je de prothese los in je bh doet, kan deze er ook gemakkelijk uitvallen tijden je dagelijkse bezigheden.

Een echt ander mens

‘Na advies van Marianna voel ik me op mijn leeftijd (76) met mijn nieuwe, door haar geadviseerde grotere prothesen en bijpassende BH’s een ander mens. Kleding staat weer leuk. Ik durf weer rechtop te lopen! Heerlijk…’.

GezondeBorsten.nl
Nog meer tips en informatie over zaken als borstverzorging, borstklachten, borstvoeding en productinformatie over bijvoorbeeld medische en andere BH’s vind je (binnenkort) op GezondeBorsten.nl


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Tepeltatoeage na borstreconstructie. De Kers op de Taart!

Door Judith Doodeman

Borstoperatie: welke beha en prothese

Door drs. Marianna Dukker

Een tepelhof tatoeage: wat is dat precies

Door Judith Doodeman

Borstkanker heb je niet alleen

Door Jolanda Hamers

Reageer op dit bericht