Recensie kookboek: ‘Gezond leven doe je zo!’

post afbeelding

De titel van dit kookboek kun je op twee manieren lezen: ‘je doet het zo’ (het is dus niet moeilijk) of ‘je doet het zó’ (in dit boek lees je hoe het moet). Beide manieren van lezen passen bij het boek. Het boek laat zien hoe Jennifer en Sven hun gezonde leven leiden. Ze gaan hiermee dieper in op het ‘hoe en waarom’ dan ze op hun website doen. ‪

Niet alleen maar een kookboek

Allereerst moet gezegd worden dat de fotografie in dit boek érg mooi is. Het eten staat helder en toch mooi zacht op de foto en de sfeerbeelden zijn ook fris. Ze laten ook meteen zien dat dit boek niet alleen een kookboek is, het boek gaat over voeding, beweging en ontspanning. Al beslaat voeding wel het grootste deel van het boek.

Wat is voedzaam

Jennifer en Sven geven aan ‘voedzaam’ te eten. Daaronder verstaan ze: “Zorgen voor een zo groot mogelijke variatie aan vitaminen en mineralen, eiwitten, vetten, goede koolhydraten en vezels. Waarbij we kiezen voor producten die zo dicht mogelijk bij de natuur staan.”

Wat eten en waarom

Fijn aan het boek is dat er niet alleen gezegd wordt wat je moet eten om voedzaam te eten, maar ook waarom welke voedingsstoffen belangrijk zijn. Zoals het uitleggen wat goede koolhydraten zijn en vooral ook waarom. Heel verfrissend is het stukje waarbij ze waarschuwen voor misleidende claims op allerlei voedingsmiddelen.

Een voorbeeld
Oplosthee met kruiden met de claim gezond te zijn vanwege de werking van de kruiden in die thee. Een thee die ook nog eens van biologische oorsprong zou zijn, terwijl deze voor 90% uit suiker bestaat. Dit soort marketing wordt natuurlijk heel veel toegepast. Kijk dus altijd goed naar de ingrediëntenlijst op het etiket en hou in je achterhoofd dat de producenten alleen maar bezig zijn zoveel mogelijk te verkopen.

Voeding en beweging

Naast voeding zijn beweging en ontspanning een belangrijk onderdeel van de levenswijze van Jennifer en Sven. Hierover lees je in hoofdstuk 2 en 3. Daarna volgen verdeeld in zeven hoofdstukken de honderd recepten. Gevolgd door een hoofdstuk met weekmenu’s, uiteraard met de recepten uit het boek. De weekmenu’s kunnen voor veel lezers een houvast zijn om de nieuwe manier van koken en leven vast te houden.

Mooi extraatje: er is rekening gehouden met slim kopen en het opmaken van restjes. Eet je op een doordeweekse dag kip met witlof, dan kun je in het weekend witlofsalade eten.

Hoe zijn de recepten ingedeeld?

De hoofdstukken zijn:
ontbijt
lunch & salades
smoothies & sappen
snacks & smeersels
soep, avondeten en toetjes

Het hoofdstuk avondeten is het grootst met 50 pagina’s, maar eigenlijk vind ik de andere hoofdstukken interessanter. Dat komt misschien omdat ik het lastig vind om juist in de ochtend iets anders dan brood te verzinnen. Inmiddels eet ik allerlei variaties op havermout uit het boek en nog zelfbedachte variaties. En dat bevalt goed, met wat fruit rond 11u kan ik zo door tot de lunch.

Aanrader wanneer je meer groente wilt eten

Het boek is vooral een aanrader voor iedereen die meer groenten en fruit wil gaan eten en nog weinig groentemaaltijden op het repertoire heeft staan. Wat dacht je van een avocado-bietensalade, wortel-gembersap, spinaziesoep, bloemkoolcouscous (van bloemkool dus), spruitjes met feta en pijnboompitten of zuurkoolschotel met puree van zoete aardappel? Zoals je ziet worden normale ingrediënten gebruikt die je gewoon in de supermarkt kan kopen. Dit kookboek maakt méér groenten eten echt makkelijk.

Gegevens boek:
Gezond leven doe je zo
Voeding, beweging en ontspanning
Jennifer & Sven
ISBN 9789021559391
Kosmos Uitgevers


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Tips hoe om te gaan met de vele dagelijkse eetkeuzes

Door Redactie GezondTotaal

6 tips voor gezonder en fitter op het werk

Door Gast Blogger

Waarom ketose niet alleen goed is voor afvallen

Door Gast Blogger

Rood vlees. De meningen zijn verdeeld

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht