Relatie glutenvrij dieet en risico op diabetes

post afbeelding

Onderzoekers van Harvard waarschuwen voor groter risico op diabetes type-2 bij een glutenvrij dieet. Het onderzoeksteam presenteerde tijdens het congres van de ‘American Heart Association’ de resultaten. Dit team onderzocht de medische data van bijna 200.000 deelnemers.

De cijfers

De onderzoekers vonden dat de meeste deelnemers minder dan 12 gram gluten per dag aten. Dit komt grofweg overeen met 2 tot 3 sneetjes volkorenbrood. Deelnemers met de hoogste gluten-inname (circa 20% van de groep) hadden 13% lager risico op diabetes type-2 dan de deelnemers met de laagste gluten-inname (minder dan 4 gram gluten per dag).

Graanproducten werken beschermend

Glutenvrije producten bevatten vaak minder voedingsvezel, vitamines en mineralen. Juist de voedingsvezels uit graanproducten hebben een beschermende werking tegen het ontstaan van diabetes type-2. Ook vitamines en mineralen zoals thiamine, foliumzuur, magnesium, ijzer en jodium, zijn van belang.

Zorg voor vervangers

Patiënten met coeliakie of dermatitis herpetiformis (gluten sensitiviteit) die een glutenvrij dieet moeten gebruiken, doen er goed aan te zorgen voor goede vervangers voor graanproducten en een goed voedingsadvies van een diëtist te krijgen.

Weinig bewijs voor glutenvrij

Daarnaast zijn er mensen die geïnspireerd worden door foodbloggers en andere gezondheidfreaks om glutenvrij te gaan eten. De Harvard onderzoekers adviseren deze groep om te stoppen met het glutenvrije dieet omdat er weinig bewijzen zijn dat het glutenvrije dieet gezondheidsvoordelen heeft.

Bron: voedingonline.nl


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Valkuilen gezonde leefstijl bij diabetes 2

Door Gast Blogger

Het belang van goede voetverzorging

Door Gast Blogger

Onderzoek naar oogproblemen bij diabetes

Door Redactie GezondTotaal

Gezond afvallen. Hoe doe je dat?

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht