Richtlijnen EHBO koffer op het werk, thuis en onderweg

post afbeelding

Je staat er eigenlijk nooit echt bij stil, totdat je het nodig hebt. Een pleister, een verbandje, of wat voor hulpmiddel dan ook bij kleine of grotere ongelukken. Op het werk is een EHBO (BHV) koffer verplicht. In sommige landen in de auto ook. Wat is thuis handig. Hoe dat precies zit lees je in dit artikel.

Rol Oranje Kruis

Voorheen schreef de ARBO-wet de richtlijnen rondom een verbanddoos voor. Tegenwoordig is het Oranje Kruis toezichthouder op de EHBO-hulpvereniging. Vanuit die rol stelt het Oranje Kruis eisen wat betreft de kwaliteit, doeltreffendheid, gebruiksvriendelijkheid en veiligheid van een EHBO koffer. Men bepaalt ook of de koffer voor de BHV-er geschikt en of gewone werknemers er ook mee uit de voeten kunnen.

Veel bedrijven vinden het lastig om zelf een goede EHBO koffer samen te stellen. Het Oranje Kruis heeft daarom een keurmerk in het leven geroepen gebaseerd op de richtlijnen van de oude ARBO-wet en regelgeving.

Keurmerk en goedkeuring

Verbanddozen die zijn goedgekeurd volgens het Oranje Kruis ontvangen een keurmerk op de koffer en een goedkeuringsnummer. Een goedkeuring is echter niet verplicht. De verplichting voor u als werkgever is om een goede EHBO-uitrusting te bieden. De inhoud mag een bedrijf min of meer zelf bepalen.

Koffer op het werk verplicht

Een EHBO koffer is op de werkvloer verplicht. Men noemt dit ook wel een BHV koffer. Een bedrijfshulpverlener (BHV-er) is namelijk verplicht om een EHBO koffer tot zijn beschikking te hebben. In een dergelijke koffer zit naast de gebruikelijke Eerste Hulp spullen onder andere ook een tekenpincet en een reddingsdeken.

Richtlijnen voor op het werk

 • De koffer of verbanddoos moet goed zichtbaar zijn
 • Monteer de koffer in een wandklem aan de muur
 • Zorg dat de EHBO koffer op ooghoogte hangt en in geval van nood makkelijk vindbaar
 • Plaats de koffer binnen handbereik (binnen één minuut beschikbaar)
 • De BHV-er dient periodiek de koffer te controleren of deze nog compleet is
 • De samenstelling van de verbanddoos is gebaseerd op een minimuminhoud

Tips voor op het werk

Naast de verplichte punten, geven we ook enkele praktische tips:

 • Per werkvloer of afdeling een EHBO koffer (vuistregel: 1 koffer per 50 medewerkers)
 • Controleer regelmatig en bij voorkeur elke 6 maanden de koffer (wijs dit aan een vast persoon toe)
 • Na ieder gebruik de koffer laten controleren en eventueel aanvullen
 • Controleer artikelen op hun houdbaarheidsdatum
 • Koop een koffer met voldoende ruimte voor extra producten (gebaseerd op specifieke risico’s binnen het bedrijf
 • Een doosje paracetamol in de koffer vindt iedereen handig. Zo grijp je nooit mis

In de auto

Wist je dat in een aantal landen het verplicht is om een verbanddoos in de auto te hebben? Verplicht of niet, het is sowieso raadzaam EHBO hulpmiddelen in je auto te hebben. Voor jezelf of eventueel voor medeweggebruikers. En wat dacht je voor op vakantie. Niks vervelender dan op zoek moeten naar een pleister of verbandje.

Landen met verplichting verbanddoos in auto

In de volgende landen (alfabetisch) ben je verplicht een verbanddoos in de auto te hebben:
België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Griekenland, Hongarije, Kroatië, Letland, Litouwen, Turkije, Oekraïne, Oostenrijk, Roemenië, Rusland, Servië & Montenegro, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Macedonië, Wit-Rusland.

Je doet er goed aan een verbanddoos te kopen die voldoet aan Europese richtlijnen (veiligheidsnorm DIN 13164).

Verbanddoos voor thuisgebruik

Het is erg handig om ook thuis een verbanddoos te hebben. Op deze manier heb je alle hulpmiddelen overzichtelijk bij elkaar. Een EHBO koffer is natuurlijk niet echt nodig. Alleen al omdat daarin artikelen zitten die je thuis niet vaak zal gebruiken. De samenstelling van een verbanddoos is afhankelijk van de thuissituatie; heb je kinderen dan zijn verschillende soorten pleisters en bij voorbeeld zogenaamde instant coldpacks handig om in de verbanddoos te stoppen. Zorg er in ieder geval voor dat je de verbanddoos op een makkelijk te bereiken plaats opbergt en check regelmatig de handbaarheidsdatum van de producten.


GD Star Rating
loading...

Reageer op dit bericht