‘Roken is dodelijk’. We weten het allemaal, maar op de een of andere manier passen veel Nederlanders hun leefstijl er niet op aan. In tegendeel zelfs. We roken dat sigaretje liever niet alleen, maar gezellig met anderen. Met een biertje in de hand, smaakt dat sigaretje nóg lekkerder na een lange werkdag of schooldag.
Toename onder jongeren
Het aantal rokers is sinds jaren niet afgenomen, maar toegenomen onder de jongeren zo blijkt uit cijfers van het CBS. Het percentage rokende jongeren tussen de leeftijd van 18 en 25 jaar was enkele jaren stabiel met een percentage van 32 procent. Nu is het toegenomen naar 36 procent. Er roken procentueel gezien meer jongeren dan 25-plussers. In de categorie 25-plussers rookt 1 op de 4 mensen.
En daarbij gebruiken zij ook het liefst andere genotsmiddelen. Hoe kun je je kind het best weerhouden van deze bende vragen veel ouders zich af.
Ik ben niet verslaafd
Nee, verslaafd zijn we niet. We zijn gezelligheidsrokers, en die gezellige momenten zijn er nu eenmaal 10 keer per dag. Of 20 keer?! Verschilt natuurlijk per dag. De vrijdag en zaterdag zijn misschien nog wel onze favoriete rookdagen, waarop we even flink de longen laten doorroken tijdens een goed feest. Stoppen kunnen we allemaal, op elk moment. Dat is tenminste wat veel rokende jongvolwassenen nog steeds durven te geloven.
Kankerplaatjes effectief?
Ja, je leest het goed. Kankerplaatjes. De pakjes sigaretten die bij de vertrouwde supermarkt of een kiosk te koop zijn, tonen afbeeldingen van mensen die zijn overleden, kanker hebben of last hebben van andere mogelijke gevolgen van het roken. Je kunt natuurlijk een mooi memoriespel van de plaatjes maken, óf ze serieus nemen. Toch blijkt dat deze plaatjes op de pakjes niet het gewenste effect hebben.
Meerdere genotsmiddelen
Naast het feit dat de jongvolwassenen tussen de 18-25 jaar procentueel het meest roken, zijn het ook goede drinkers. Je wordt als overmatige drinker gezien als je als man meer dan 21 glazen alcohol per week nuttigt. Bij vrouwen ligt dit op 14 glazen per week. Ruim 14 procent van de jongeren valt in de categorie overmatige drinker. En dat is veel, ten opzichte van 9 procent bij de 25-plussers.
Tijd voor verandering
De jongvolwassenen kunnen er dus wat van. Roken, drinken en zo nu en dan een jointje. Gezond is echter anders, en de gevaren van roken worden vaak onderschat. Voornamelijk het verslavingsgevaar. Een peukje in je jonge jeugd, is een verslaving als jongvolwassene. Daarom is het belangrijk om als ouder je kind goed te informeren over de gevolgen van roken.
Voorlichting en goed voorbeeld
Onvruchtbaarheid, slechte conditie, kanker, verstopte aderen, hartfalen en een kortere levensverwachting. Dit is slechts een kleine greep van de gevolgen van roken. Een sigaret bestaat uit meer dan 5.000 chemische bestanddelen. Waarvan ten minste 400 giftige stoffen. Klinkt als een gore bende, maar helaas een zeer verslavende bende. Belangrijk is daarom om je kinderen hier van jongs af aan op te wijzen en zelf ook het goede voorbeeld te geven door natuurlijk niet te roken.
Puber opstandig
Zeker in de puberjaren zal je kind de grenzen proberen op te zoeken en gaan experimenteren met genotsmiddelen. De leeftijdsgrens voor genotsmiddelen is verhoogd naar 18 jaar, wat het voor de jeugd moeilijker maakt om genotsmiddelen te kopen, maar het is niet onmogelijk. Zorg er als ouder voor dat onderwerpen als roken en drinken besproken worden en dat er geen taboe op komt. Hoe groter en geheimer het gebruik van genotsmiddelen is, des te groter de kans is dat je kind dit een keer stiekem gaat proberen achter een schuurtje of in een steegje. Open communicatie is vaak hét oplosmiddel.
Je kind verslaafd geraakt?
Is je kind verslaafd geraakt aan roken? Maak het bespreekbaar en zoek naar oplossingen. Maak het bijvoorbeeld bespreekbaar bij de huisarts. Vanuit de zorgverzekering wordt een keer per jaar een programma vergoed. Hierbij moet je wel eerst door je eigen risico heen zijn, wil je de vergoeding ontvangen. Zorg daarnaast ook voor goed support. Je kind is verslaafd, en boos zijn zal waarschijnlijk niet werken. Beloon je kind eerder als hij/zij besluit de sigaretten aan de kant te leggen. Afleiding kan al het halve werk zijn.
Sterfte aan kanker door roken
Jaarlijks sterven er maar liefst 19.000 mensen aan de gevolgen van roken. Hiervan sterven meer dan 10.000 mensen aan de gevolgen van kanker. De rest sterft aan de gevolgen van hart- en vaatziekten, longemfyseem, bronchitis en andere chronische longaandoeningen. Zorg er daarom voor dat jouw kind niet aan een van deze gevolgen overlijdt.
Reageer op dit bericht