Roos. Een vervelend ongemak

post afbeelding

In de huidtherapeutische praktijk kom ik vaak mensen met hoofdroos tegen. Een vervelende kwaal wat soms psychosociale klachten veroorzaakt. Het is vaak goed te behandelen. In deze blog heb ik diverse informatie over roos samengevat.

Wat is roos

De medische benaming is pityriasis capitis. Bij hoofdroos of kort gezegd ‘roos’ zijn er veel fijne witte schilfers op het doorgaans behaarde hoofd aanwezig. Roos is een onschuldige kwaal, maar kan wel voor veel mensen psycosociaal ongemak geven in het dagelijks leven. De kwaal is zeker niet besmettelijk! Meer dan de helft van de mensen heeft er af en toe last van. Het lijkt dat mannen er meer last van hebben, maar dat is schijn. Bij mannen valt het probleem gewoon meer op omdat ze vaker kort haar hebben. Ook blonde en rossige types hebben last van roos, maar dat valt minder op dan bij zwartharigen.

Hoe ontstaat roos

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van roos. Ze staan hieronder toegelicht.

Versnelde afschilfering van de hoofdhuid
Onze huid valt normaal gesproken in zulke kleine deeltjes uiteen dat we er niets van merken. Bij roos gaat het allemaal twee keer zo snel. De huidcellen krijgen dan te weinig tijd om uit te rijpen. Ze beginnen met duizenden tegelijk te verhoornen en ze klonteren samen, waarna ze zichtbaar worden als vlokjes.

Harder werkende talgklieren
Ook de talgklieren gaan vaak harder werken en door de afgescheiden talg plakken de schilfertjes nog meer aan elkaar en kan bovendien jeuk ontstaan. Stress en droge lucht kunnen het probleem bevorderen. Roos wordt beschouwd als een milde vorm van seborrhoïsch eczeem (sebum is hoofdsmeer, talg). Men neemt daarbij aan dat de versnelde deling een reactie is op talg die irriterend zou werken. Een aanwijzing hiervoor is dat roos ook voorkomt op plekken waar veel talgklieren zitten: langs de haargrenzen, achter de oren en onder de wenkbrauwen.

Het gist Pityrosporum lijkt ook een belangrijke rol te spelen. Deze gist komt bij iedereen op de huid voor maar sommige mensen reageren er allergisch op. Die reactie is waarschijnlijk erfelijk bepaald.

Verkeerd shampoo gebruik
Roos kan ook een gevolg zijn van het regelmatig gebruik van shampoos die bedoeld zijn voor vet haar. Hierdoor droogt de hoofdhuid juist uit met als gevolg een overmatig talgproductie.

Hoe ziet roos eruit

Roos is een fijne witte schilfering op het behaarde hoofd. Door het samenklonteren van de schilfers kunnen het grote vlokken worden. Meestal gaat roos gepaard met jeuk en soms gaat roos samen met de huidaandoening seborrhoïsch eczeem. Hierbij zien we rode plekken met geel-witte schilfering op de haargrenzen, in en achter de oren , naast de neusvleugels, op de wenkbrauwen, en soms in de lichaamsplooien.

Leidt roos tot haaruitval

Als roos lang genoeg bestaat en niet goed wordt behandeld kunnen de haren beginnen uit te vallen. Dit wordt veroorzaakt door een constante ontstekingsreactie in de haarzakjes.

Wat is de behandeling van roos

Hieronder de beschrijving van 2 type behandelingen.

Anti-roosshampoo
Roos is goed te behandelen, met zogenaamde anti-roos shampoos. Deze bevatten stoffen die de gist in de hoofdhuid kunnen bestrijden. Shampoos met zinkpyrithion, ketoconazol, piroctone, olamine, seleniumsulfide of teer als bestanddeel hebben een gunstig effect op roos.
In het begin is het aan te raden om het haar dagelijks of om de dag te wassen. met één van de genoemde shampoos. Laat de shampoo altijd zo’n 5 minuten inwerken vóórdat je je haar afspoelt met lauw water. Indien na 6 weken nog geen verbetering optreedt raden we je aan je huisarts of specialist te raadplegen. Als de roos zichtbaar is verminderd, voldoet een milde (let op: geen vette) shampoo. De antiroos shampoo kan je eventueel 1 tot 2 keer per week gebruiken als onderhoudstherapie.

Ontschilfertherapie
Als de hoofdhuid veel schilfers bevat dient deze eerst ontschilferd te worden met met een ontschilfermiddel op basis van een weekmakende stof. Het dient voor een paar dagen tot een week op het behaarde hoofd iedere avond te worden ingemasseerd. Het middel moet men vervolgens de gehele nacht laten inwerken. Pas de volgende ochtend mogen de haren worden gewassen met een milde antiroos shampoo.

Raadpleeg altijd je huisarts voor de juiste therapie.

Gaat roos vanzelf over

Roos verbetert vaak al door regelmatig het haar te wassen en goed na te spoelen. De werking van een anti-roos behandeling is bijna 100 procent. Jammer dat de kwaal na verloop van tijd vaak toch weer letterlijk ‘de kop opsteekt’.

Mijn tips

Zoals ik in mijn inleiding schrijf, krijg ik vaak te maken met clienten die problemen hebben met roos. Ik geef doorgaans de volgende praktische tips:

  • Niet te lang en te warm douchen. Dit droogt de hoofdhuid extra uit
  • Je haren 2 a 3 keer per week wassen. Elke dag is echt niet nodig
  • Haren goed uitspoelen na de wasbeurt zodat er geen shampoo resten achter blijven tussen de haren en op de hoofdhuid
  • Gebruik geen shampoo tegen vet haar. Dit droogt de hoofdhuid juist uit met als gevolg extra talgproductie wat het hoofd weer vet maakt. Ik heb shampoos die speciaal tegen roos zijn
  • Probeer niet te krabben aan je hoofd (dit is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan)
  • Draag geen donkere kleding, daar zijn de schilfers goed zichtbaar op
  • Mocht er geen verbetering optreden, ga dan bij je huisarts langs

Geraadpleegde bronnen:
www.huidarts.com
www.huidziekten.nl


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Wit is het nieuwe bruin

Door Verena Germeraad

Acne: wat is het en hoe behandel je het?

Door Judith Doodeman

Reageer op dit bericht