Sappen, thee en koffie. Wat is wel en niet gezond

post afbeelding

De Gezondheidsraad geeft allerlei adviezen over wat nu wel en niet gezond is. In dit artikel informatie over verschil tussen verse sappen en uit pak, diverse soorten thee en of gefilterde koffie nu wel of niet gezonder is dan ongefilterd.

Vers geperst sap of uit pak

Het advies is om zo min mogelijk sap te drinken. In sappen zit namelijk net zoveel suiker als in frisdrank. In appelsap en sinaasappelsap zitten bijvoorbeeld zo’n 7 suikerklontjes. Als je sap drinkt, krijg je dus ongemerkt veel suiker, en dus calorieën, binnen. Dat leidt makkelijk tot overgewicht. Verder hebben mensen die suikerhoudende dranken drinken een grotere kans op diabetes type 2.
In versgeperst sap zit net zo veel suiker als sap uit een pak. En ook als je het zelf maakt gooi je vezels weg. Het advies om zo min mogelijk sap te drinken geldt daarom ook voor versgeperst sap. Het maakt daarbij niet uit of je perst met een gewone pers of een slowjuicer.

Vitamines en vezels

In sap zitten wel wat vitamines, maar die krijg je al genoeg binnen als je 2 stuks fruit per dag eet. In sap zijn bovendien de vezels die in fruit zitten, verdwenen.

Thee verlaagt bloeddruk

De Gezondheidsraad adviseert om 3 koppen thee per dag te drinken. De Gezondheidsraad concludeert voor zwarte thee en groene thee dat ze de bloeddruk verlagen en ze daarmee de kans op een beroerte kleiner maken.

Zwarte en groene thee

Deze komen van de ‘theeplant’ Camellia sinensis. Zwarte thee wordt na het plukken en drogen geoxideerd. Daardoor ontstaat de zwarte kleur en de specifieke smaak. Groene thee komt van dezelfde theeplant, maar wordt niet geoxideerd. Daarom behoudt deze thee zijn groene kleur.

Witte thee en Oolong thee

Ook witte en Oolong thee komen van de theeplant. Oolong thee is een halfgeoxideerde thee en ligt dus een beetje tussen groene en zwarte thee in. Het is daarom aannemelijk dat de gezondheidseffecten voor zwarte en groene thee gelden voor Oolong thee. Witte thee is het minst bewerkt. Het is niet onderzocht of de gezondheidseffecten vergelijkbaar zijn met die van zwarte of groene thee.

Theïne-vrije thee

Misschien dat de gezondheidseffecten van groene en zwarte thee ook gelden voor thee waar de cafeïne (bij thee ook wel theïne genoemd) uit is gehaald. Maar dat is niet onderzocht. Daarom geldt het advies van 3 koppen thee per dag niet voor theïne-vrije thee. Theïne-vrije thee drinken is verder natuurlijk wel een prima manier om genoeg vocht binnen te krijgen.

Kruidenthee en ijsthee

Kruidenthee is eigenlijk geen echte thee omdat het niet van de theeplant komt. Het is een aftreksel van planten of vruchten of een mengsel van kruiden, bloemen en specerijen zoals zoethout of kamille. Kruidenthee telt daarom niet mee met de 3 koppen zwarte thee en groene thee.

Soms wordt ijsthee van echte thee gemaakt. Maar in ijsthee zit vaak veel suiker. Door de hoeveelheid suiker gelden de gezondheidsvoordelen van thee niet voor ijsthee. Wel kun je zelf suikervrije ijsthee maken door thee te laten afkoelen en eventueel smaak toe te voegen met een schijfje citroen, sinaasappel of een takje munt.

Ongefilterde of gefilterde koffie

De Gezondheidsraad adviseert om ongefilterde koffie te vervangen door gefilterde koffie. In ongefilterde koffie zit namelijk cafestol, dat is een stofje dat het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergoot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.

De best gefilterde koffie is koffie gezet met een papieren filter. Echt ongefilterde koffie is koffie gezet met een cafetière en kookkoffie.

Bron: Gezondheidsraad, voedingscentrum


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Valkuilen gezonde leefstijl bij diabetes 2

Door Gast Blogger

Het belang van goede voetverzorging

Door Gast Blogger

Onderzoek naar oogproblemen bij diabetes

Door Redactie GezondTotaal

Gezond afvallen. Hoe doe je dat?

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht