Scheiding zorgt voor gezondheidsrisico’s

post afbeelding

Een scheiding zorgt voor problemen. Niet alleen op emotioneel of financieel gebied, maar ook je gezondheid kan flink lijden onder een scheiding. Niet zo heel verwonderlijk natuurlijk, maar de gezondheidsrisico’s die kunnen ontstaan na een scheiding zijn wellicht serieuzer dan je in de eerste instantie zou verwachten.

In dit artikel lees je de meest voorkomende gezondheidsrisico’s.

Slapeloosheid

Wie in een scheiding zit of deze net achter de rug heeft, kan te maken krijgen met slaapproblemen. ’s Nachts in bed liggen piekeren, verdrietig zijn of zelfs (onbewust) je partner missen: het zorgt er allemaal voor dat je niet goed kunt slapen. Dit is een enkele keer natuurlijk niet zo erg, maar het kan een serieus probleem worden wanneer deze slapeloosheid blijft aanhouden. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogde bloeddruk, wat vervolgens weer kan resulteren in andere gezondheidsrisico’s.

Depressie

Scheiding en depressie – het zijn twee begrippen die haast onlosmakelijk met elkaar verbonden lijken te zijn. Een scheiding blijkt zelfs de belangrijkste aanleiding voor een depressie te zijn. Wie gevoelig is voor neerslachtigheid kan in het geval van een scheiding makkelijker te maken krijgen met depressieve gevoelens en gedachten. Bespeur je dit ook bij jezelf? Blijf hier dan niet mee rondlopen, maar neem maatregelen. Zoek bijvoorbeeld goede psychische begeleiding om je door deze moeilijke periode heen te helpen.

Chronische stress

Stress in nog zo’n gezondheidsrisico waar je tijdens een scheiding mee te maken kan krijgen. Geen wonder natuurlijk, want wie gaat scheiden, ziet heel wat op zich afkomen. De stress kan echter ook chronisch worden en ook nadat de scheiding achter de rug is, voort blijven duren. Dit zorgt onder andere voor een verhoogde bloeddruk en hartslag – twee dingen die niet goed zijn voor je lichaam en zeker niet op de lange termijn. Om stress tijdens de scheiding te voorkomen kan je een beroep doen op vrienden en familie om je te helpen bij de scheiding. Daarnaast kan je de hulp vragen van een scheidingsmediator die ervoor kan zorgen dat de scheiding minder stressvol verloopt.

Verminderd immuunsysteem

Een verminderd immuunsysteem hangt vaak samen met één of meerdere van de andere gezondheidsrisico’s die ontstaan bij een scheiding. Slecht slapen en stress zijn bijvoorbeeld bekende veroorzakers van een verminderd immuunsysteem, waardoor je sneller ziek wordt en vaker verkouden bent.

Gewichtsproblemen

Veel mensen die een scheiding doormaken, hebben weinig zin om zich bezig te houden met gezond en voedzaam eten. En hoe makkelijk is het om naar troostvoedsel te grijpen wanneer je je verdrietig voelt? Wie gaat scheiden, zal echt niet de eerste zijn die zich op de been houdt met repen chocolade, bakken ijs of zakken chips. Dat dit een ongewenste invloed op je lichaamsgewicht heeft, hoeven we natuurlijk niet te vertellen. Omgekeerd is echter ook waar: door alle stress kun je zo maar een paar kilo’s verliezen.

Maag- en darmklachten

Een scheiding kan ook voor maag- en darmproblemen zorgen. Vaak hangt dit samen met stress, waardoor de maag en buik verkrampt en problemen met de spijsvertering kunnen ontstaan. Hierbij kun je last krijgen van onder andere overgeven, diarree, krampen, brandend maagzuur en slikproblemen.

Hartproblemen

Wie gaat scheiden zal het misschien wel eens te horen krijgen: ‘Kop op, je gaat echt niet dood aan een gebroken hart’. Toch blijkt het tegendeel mogelijk te zijn: een scheiding kan wel dergelijk voor hartproblemen zorgen. Vooral vrouwen blijken hier gevoelig voor te zijn: uit onderzoek blijkt dat op 60-jarige leeftijd 33 procent van de gescheiden vrouwen last van het hart had, tegenover 22 procent van de getrouwde vrouwen.

Ook meer kans op kanker

Dat je meer kans op ‘relatief’ onschuldige aandoeningen hebt, zoals een verminderde weerstand, is niet iets om echt wakker van te liggen. Het feit dat mensen na een scheiding maar liefst 20 procent meer kans hebben op kanker, is dat echter wel. Waarom dat is, is niet geheel duidelijk – onderzoekers vermoeden dat dit een samenloop van omstandigheden is doordat mensen na een scheiding wellicht minder goed voor zichzelf zorgen en minder alert zijn op gezondheidsklachten.


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Zo raak jij op vakantie minder snel aan de diarree

Door Gast Blogger

Bah! Op vakantie met een koortslip

Door Gast Blogger

Vruchtbaarheid: de kwaliteit van sperma

Door Redactie GezondTotaal

Tips voor gezonde sushi

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht