Schuldhulpsanering, steeds vaker aan de orde

post afbeelding

Haar longfunctie is dramatisch, minder dan de helft van de inhoud van haar leeftijdsgenoten. De pufjes lijken steeds minder te werken. Ik vraag aan haar vader, die naar rook ruikt, of ik het met hem over het roken mag hebben. “Tuurlijk”, zegt hij joviaal. “Waarom rookt u”, vraag ik. Hij vertelt: “Vanwege de stress. Ik kan geen werk vinden en heb geen geld. De schuldhulpsanering helpt me vanwege grote schulden”.

Hij krijgt 50 euro per week om boodschappen te doen voor het gezin. Hij rookt uit verveling en omdat hij het gezellig vindt bij een biertje. Als ik hem vraag wat voor hem de redenen zouden kunnen zijn om te stoppen, zegt hij misschien wel vanwege het geld…

Aan het eind van het gesprek informeer ik hem over de ernst van de astma van zijn dochter en leg ik hem uit dat rook een ernstige prikkel is en astma-aanvallen uit kan lokken. En dat dankzij de rook in hun kleine appartement, de astma medicatie ook niet goed meer werkt. We berekenen vervolgens dat hij en zijn geliefde voor 4000 euro per jaar de lucht inblazen.

Het zaadje van bewustwording is geplant. De eerste stap naar op het balkon roken is gezet.

Wanda de Kanter, longarts

Namen zijn gefingeerd


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Roken populair onder jongvolwassenen

Door Gast Blogger

Vruchtbaarheid: de kwaliteit van sperma

Door Redactie GezondTotaal

Meer groente en fruit: kleinere kans op kanker

Door Redactie GezondTotaal

Waren dit weeën?

Door Karin de Zwaan

Reageer op dit bericht