Zonder opwinding niet vrijen!
Opwindingsgevoelens zijn nodig om je lichaam klaar te maken voor gemeenschap; vaginaal betekent dit vochtig worden, de vorm van de schaamlippen en schede verandert zodat de penis makkelijk naar binnen kan.
Misschien heb je wel eens gemeenschap gehad zonder dat je opgewonden was, voldoende zin had. Vaak is vrijen dan een onprettige ervaring met pijn tot gevolg.
Misschien heb je nare seksuele ervaringen gehad waardoor je ook niet of nauwelijks meer zin hebt om te vrijen.
Je draait in een cirkel rond
Als vrijen pijn doet kom je in een vicieuze cirkel terecht: door de pijn ga je je bekkenbodemspier aanspannen terwijl je toch gemeenschap wilt hebben. Door de hoge spanning doet het naar binnen gaan van de penis pijn, en daardoor ga je een volgende keer weer meer aanspannen.
Een belangrijk gevolg is dan dat je vaak geen zin meer hebt om te vrijen; het zo belangrijke opwindingsgevoel ervaar je niet. En zo is de cirkel rond.
Kom er voor uit!
De media, tijdschriften en TV-programma’s: alles is doordrenkt van seks en spetterende seksuele relaties. Je durft er niet voor uit te komen dat vrijen pijn doet en dat je om die reden geen seks meer hebt.
Het is belangrijk om naar de huisarts te gaan, samen met je dokter kun je kijken of er factoren zijn die de pijn veroorzaken. Vaak is een te hoge spanning in je bekkenbodemspier, om wat voor reden dan ook, de boosdoener.
Wat kan de bekkenfysiotherapeut voor je doen als je pijn hebt bij het vrijen?
Een overactieve, te gespannen bekkenbodem kan goed behandeld worden door de bekkenfysiotherapeut. Allereerst is uitleg over de functie van je bekkenbodem aan de hand van platen erg verhelderend. De bekkenfysiotherapeut legt je de functie van de bekkenbodem uit, wat verandert er in je lichaam tijdens het vrijen.
Je leert je bekkenbodem kennen, een spier die niet op een “zichtlokatie” ligt . Daardoor kan de bekkenbodem vaak moeizaam worden aangestuurd. Je leert je bekkenbodem aanspannen en ontspannen, de bewegingen van je bekkenbodem kunnen er voor zorgen dat je ook weer meer zin krijgt in seks: je richt, door het oefenen, je aandacht op het bekkenbodemgebied, de bloedsomloop neemt toe en je kunt makkelijker opwindingsgevoelens gaan ervaren.
Is je bekkenbodem erg gespannen dan leer je massage- en rekkingstechnieken van je bekkenbodemspier.
Ook kan gebruik worden gemaakt van hulpmiddelen, zoals pelottes zodat op een rustige, absoluut NIET pijnlijke manier, de vagina went aan meer rek.
Body & Mind
Veel bekkenfysiotherapeuten werken samen met een seksuoloog. Een seksuoloog is vaak belangrijk om samen met jou te kijken of er psychische, geestelijke blokkades zijn die de hoge spanning of de onvoldoende seksuele opwinding kunnen veroorzaken. Samen met de seksuoloog stem ik af wat en welke stappen gezet moet worden in de behandeling.
Andere oorzaken van pijn bij vrijen
Uiteraard zijn er nog andere oorzaken waardoor je pijn kunt krijgen bij het vrijen: littekens na operaties of bevallingen, een ruime vagina na een bevalling, medicijnen, verzakkingen van blaas, baarmoeder en/of darm, obstipatie etc.
Kortom: nog genoeg om over te schrijven wat ik ook zeker in de toekomst zal gaan doen…
Een prettig seksleven is mede bepalend voor de kwaliteit van leven!
TIP: Wat handige sites
- Geregistreerde goed opgeleide bekkenfysiotherapeuten in je buurt vind je op: www.defysiotherapeut.com en klik dan “bekkenfysiotherapie”aan
- Geregistreerde seksuologen kunnen je vinden op de site van de NVVS: www.NVVS.info
- Een informatieve site: www.rutgerswpf.nl
- Voor jongeren is de volgende site een onderdeel van bovenstaande site: erg duidelijk! www.sense.info
Reageer op dit bericht