Seksualiteit na de overgang

post afbeelding

Hormonale veranderingen

Vermindering van de hoeveelheid oestrogenen zorgt vaak voor vaginale droogheid en irritatie. De slijmvliezen worden dun, wat we ‘atrofie’ noemen. Dit kan dan weer leiden tot pijn bij het vrijen. En als iets pijn doet ga je je ertegen verzetten en dan kom je in een vicieuze cirkel. Alle zin in vrijen vergaat je op deze manier.

Bespreekbaar maken

Over seksuele problemen wordt niet makkelijk gepraat. Dat is erg jammer, want juist door het bespreekbaar te maken blijken er vaak eenvoudige adviezen te zijn die een oplossing kunnen bieden.

Dus schaam je er niet voor en praat erover!

De aanpak

Atrofie

Informatie over wat atrofie precies is en wat de behandeling ervan is, kan je vinden in dit artikel dat ik eerder schreef op GezondTotaal. Voor mannen bestaan er libidoverhogende medicijnen. Voor vrouwen bestaan die (nog) niet. Als je hormoontherapie krijgt tegen overgangsklachten, kan dit een positief effect op het libido hebben.

En als je minder zin in seks hebt en je bent alleen of je hebt een partner die ook niet meer zo nodig hoeft, dan is het dus eigenlijk geen probleem. Maar bij veel stellen werkt het niet zo simpel. Er kan achterdocht ontstaan, schuldgevoelens of frustratie. Als je er samen niet uitkomt, kan een gesprek met de huisarts of de seksuoloog heel goed helpen.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Waar let je op bij de keuze aanvullende zorgverzekering?

Door Gast Blogger

Fantasieën delen met je partner. Hoe doe je dat?

Door Gast Blogger

Vrouwen met (meer) zin in seks

Door Yvonne van Baardwijk

7 tips om je partner opgewonden te maken

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht