Seksueel misbruik en zwangerschap

post afbeelding

Wanneer je een verleden hebt van seksueel misbruik, dan kan zwangerschap en met name de geboorte moeilijk voor je zijn. Zwanger zijn van de misbruiker is natuurlijk een bekend dramatisch voorbeeld van problemen. Veel minder bekend is dat seksueel misbruik je nog altijd parten kan spelen wanneer je, veel later in een liefdevolle relatie bijvoorbeeld, gewenst zwanger bent.

Flashbacks

Wat mensen zich niet realiseren, is dat de geboorte een trigger kan zijn voor herbelevingen en flash-backs. Vandaar dat verloskundigen leren om, al in de intake, te vragen naar seksueel misbruik en negatieve seksuele ervaringen. Want een gewaarschuwd mens telt voor twee en je kunt een hoop stress en paniek voorkomen door je goed voor te bereiden.

Waarom wordt die vraag aan iedereen gesteld?

Maar liefst één op de vier vrouwen heeft in haar jeugd op één of andere manier seksueel misbruik meegemaakt. Tel daarbij op het aantal vrouwen dat op latere leeftijd een verkrachting of aanranding hebben meegemaakt en je kunt niet anders dan concluderen dat een behoorlijk percentage van de zwangere vrouwen te maken hebben gehad met negatieve seksuele ervaringen. Met dergelijke grote aantallen is de vraag stellen beslist niet overbodig. Vandaar dat hij in principe aan iedereen wordt gesteld.

Seksueel misbruik en de geboorte van je baby

Met name het controleverlies dat vrouwen ervaren tijdens de geboorte, het lichaam dat het roer overneemt van je, kan voor vrouwen met negatieve seksuele ervaringen een zware dobber zijn. Dat lijkt namelijk erg op de ervaring van misbruik: er gebeurt van alles bij je geslachtsorganen en er gebeurt van alles met je lichaam waar jij geen invloed op hebt. Het controleverlies, vreemde sensaties in je bekkengebied, de verloskundige die van alles doet aan je vagina: Het is voor iemand zonder negatieve seksuele ervaringen al niet prettig, maar als je seksueel misbruikt bent, kan de paniek toeslaan.

Grote paniek tijdens de geboorte!

Een voorbeeld van hoe het kan gaan: Er gebeurt van alles waar je geen controle over hebt. Langzaam voel je dat je jezelf niet meer in de hand hebt. Je krijgt gedachten die niet helemaal kloppen met de realiteit. Je krijgt het gevoel dat het wéér gebeurt: Dat je opnieuw misbruikt wordt. Dat de aanwezigen er op uit zijn om jou te vernederen en te misbruiken voor hun eigen plezier. Iets in jou weet nog dat je zwanger bent en op het punt staat te bevallen, maar een ander deel van jou is volslagen in paniek. Een geboorte kan een enorme trigger zijn naar een verleden van seksueel misbruik.

Dissociatie en andere afweermechanismen

Hoe je reageert op de gevoelens van paniek verschilt van persoon tot persoon. De reactiepatronen zijn automatisch. Dissociatie is er één van: je verliest het contact met je lichaam. Ineens doet het er allemaal niet meer toe en kijk je als het ware van een afstandje toe. Andere mogelijke afweermechanismen zijn: Dat je heel agressief wordt, lichamelijk of verbaal. De totale paniek en doodsangst kunnen maken dat je verstard en verkrampt, in plaats van mee te gaan op de golfbeweging van je weeën. Of het kan je allemaal ineens niets meer schelen. Soms blijft dat gevoel na de bevalling nog lang hangen en kun je dus ook niet genieten van je baby.

Probeer de paniek voor te zijn

Tijdens de geboorte is er weinig tijd en ruimte voor de paniek van de moeder. Het helpt om van te voren een manier te oefenen om opkomende paniek het hoofd te bieden. Hoe je omgaat met grote stress in je dagelijkse leven kan je helpen, om ook in deze belastende situatie het hoofd koel te houden. Wat ook kan helpen is een goede voorbereiding.

Afspraken maken over hoe jij rustig kunt blijven

Het helpt om een plannetje klaar te hebben liggen waarin afspraken staan over hoe mensen met je om moeten gaan op het moment dat het dreigt mis te lopen. Dat kan de complete paniek en totale ontreddering tijdens de bevalling voorkomen.
In je plan hoe te handelen bij opkomende paniek, kan bijvoorbeeld staan:

 1. Dat er iemand specifiek voor jou aanwezig is
 2. Dat mensen je aanraken. Geef aan waar en hoe voor jou veilig is of juist niet
 3. Specifieke dingen die je van te voren hebt geoefend, zoals ademhalingsoefeningen
 4. Laat mensen je ‘hier en nu’ dingen vragen:
 • In welk ziekenhuis ben je?
 • Wat is de naam van je verloskundige?
 • Hoe heet je partner?

Zorg dat je omringd bent door mensen die veilig voor je zijn. Het is geen schande om bijvoorbeeld om een vrouwelijke arts, verpleegkundige of verloskundige te vragen. Dat is alleen maar een manier om goed voor jezelf te zorgen.

Je weet zelf het beste wat voor jou werkt tegen de paniek

Ieder mens heeft haar eigen strategieën om met dreigende paniek om te gaan. De dingen die jou zekerheid geven, zijn van groot belang bij de bevalling. Zorg dus dat je een plan hebt en dat de mensen om je heen van je plan op de hoogte zijn. Je hebt het recht om goed ondersteund te worden, zodat je bevalling het hoogtepunt is van je zwangerschap en geen dieptepunt in je leven.

Onderzoek naar de vraag over negatieve seksuele ervaringen

Twee vierdejaars studenten van de opleiding verloskunde doen op dit moment (maart 2014) een onderzoek. Hun onderzoek gaat over de vraagstelling: ‘Wanneer en op welke manier zouden vrouwen naar negatieve seksuele ervaringen gevraagd moeten worden?’
Wil je meewerken aan hun onderzoek? Zij zoeken vrouwen met en zonder negatieve seksuele ervaringen, die zwanger zijn, ooit zwanger zijn geweest of overwegen zwanger te worden.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Masturberen in bijzijn van je partner. Doe jij dat?

Door Astrid Kremers

Steun bij stoppen met roken als je zwanger bent

Door Denise Hilhorst

Sexting: stuur nooit door!

Door Astrid Kremers

Na HELLP syndroom nog jaren concentratieproblemen

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht

 1. Hoi Ivonne, Ik wil je even bedanken voor het bijzondere artikel over seksueel misbruik en zwangerschap. Door mijn eerste zwangerschap en bevalling ( liefdevolle relatie) is bij mij het seksueel misbruik en geweld aan het licht gekomen. Na veel therapie, gesprekken in het ziekenhuis en met de verloskundige durfde ik het na 4 jaar weer aan om aan een tweede kindje te denken. Bij dit alles heb ik heel veel gehad en nog steeds aan de heling van de Engelen energie. De Engelen heling geef ik nu zelf . Deze tweede zwangerschap ging veel beter en de bevalling ging echt in een flow. De pijn van de eerste bevalling weet ik nog goed maar bij de tweede kon ik me overgeven en ontspannen waardoor het geweldig ging. Liefdevolle begeleiding is zo verschrikkelijk belangrijk. Groetjes, Georgine Verhoeven-Middelkoop

  Georgine Verhoeven-Middelkoop 09-03-2014 08:01
 2. Zeer mooi artikel Ivonne! Bedankt.

  Lyssa 05-05-2015 16:00
 3. Op 11 november verschijnt mijn nieuwe boek: ‘Zwangerschap na seksueel misbruik’. Met uitgebreide informatie over de langetermijneffecten van seksueel misbruik en tips en handvatten om je optimaal voor te bereiden op alles wat je tegen kunt komen in de kinderwens, zwangerschap, baring en kraamtijd.

  ivonnemeeuwsen 22-10-2017 10:56

Reacties zijn gesloten.