Slecht ter been? Dit is wanneer je in aanmerking komt voor een traplift

post afbeelding

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je slecht ter been raakt. Dat is natuurlijk niet fijn, maar gelukkig is er een oplossing zodat je nog vrij kan blijven bewegen in huis. Je kunt namelijk een traplift aanschaffen of aanvragen. Ben jij benieuwd wanneer je in aanmerking komt voor een traplift? Lees dan vooral verder.

Wet maatschappelijke ondersteuning

De Wmo, Wet maatschappelijke ondersteuning, geeft mensen die slecht ter been zijn de mogelijkheid om een traplift aan te vragen. Deze wet wil mensen zo lang mogelijk de kans bieden om zelfstandig te wonen en onafhankelijk te zijn van andere mensen. Wanneer je een traplift aanvraagt bij de Wmo, duurt het doorgaans een aantal weken voordat je deze krijgt.

De traplift van de Wmo moet aangevraagd worden bij de gemeente. De gemeente bekijkt dan of jij in aanmerking komt voor de traplift. Als dat het geval is, maakt de gemeente alle keuzes betreffende de traplift. De gemeente wordt zelfs eigenaar van de traplift en jij moet dan een eigen bijdrage betalen aan de gemeente om de traplift te kunnen gebruiken.

Zelf een traplift aanschaffen

Heb je geen tijd om te wachten op de gemeente en heb je zelf de financiële middelen? Dan is het ook mogelijk om zelf een traplift aanschaffen. Het is daarbij wel belangrijk dat je eigenaar bent van het huis. Als je een huis huurt, zal je toestemming moeten vragen van de verhuurder. Als je de traplift zelf gaat aanschaffen, dan kun je zelf ook de keuze voor de traplift maken.

Wanneer je dus een eigen huis hebt, kun je kiezen uit verschillende trapliften. Sommige trapliften zijn luxer dan andere trapliften. Het is aan jou om te bepalen hoe de traplift eruit moet zien. Het is goed om te weten dat een traplift voor een trap met bochten over het algemeen wel duurder uitvalt. Een traplift voor een rechte trap is namelijk gemakkelijker te plaatsen.

Voordelen van een traplift

Het grootste voordeel van een traplift, is dat je zelfredzaam blijft in je eigen huis. Mensen die slecht ter been zijn, zijn vaak afhankelijk van andere mensen die hen moeten helpen. De trap op en naar beneden lopen kan op den duur een hele uitdaging worden. Door een traplift te gebruiken, lost dit probleem zich op.

Een ander voordeel is dat je (nog) niet hoeft te verhuizen. Veel mensen moeten uiteindelijk verhuizen, omdat zij niet meer in een huis kunnen wonen met een trap. Dit probleem vervalt wanneer je een traplift hebt aangeschaft. Onthoud goed dat een traplift een stuk goedkoper is dan een verhuizing!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

5 tips voor het omgaan met dementie

Door Redactie

Wil jij haar eens extra goed verwennen?

Door Redactie

Psychedelica als behandeling? Hoe gaan we om met jongeren?

Door Redactie

Last van je knie, dit is wat je kunt doen

Door Redactie

Reageer op dit bericht

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.