Slechte adem of Halitose, wat is het en hoe kom je ervan af?

post afbeelding

Inhoudsopgave

Waar komt die slechte adem vandaan?

Maag en darmproblemen worden vaak als de boosdoener van de slechte adem aangewezen. De boosdoeners voor slechte adem zijn echter bijna altijd mondbacteriën. In 85-90% zijn het de vluchtige, zwavelhoudende verbindingen, die uitgescheiden worden door mondbacteriën.

Behalve door bacteriën kan halitose ook direct of indirect worden veroorzaakt door algemene ziektebeelden of bijzondere omstandigheden zoals bij sommige medicijnen: bijvoorbeeld isosorbide, dat gebruikt wordt voor de behandeling van angina pectoris; dimethyloxide, ten behoeven van chronische blaasontsteking (geur lijkt op oude oesters) en Fluimucil® een slijmverdunner dat de zwavelbruggen in mucinen verbreekt en zo de viscositeit van slijm verlaagt. Daarnaast ook penicilline, tetracyclines e.d.

Kortdurende slechte adem worden veroorzaakt door het eten van sterk ruikend voedsel, zoals prei, uien, knoflook en kruiden. Deze slechte adem heeft niets te maken met bacterieel metabolisme in de mondholte.

Halitofobie, bang voor een slechte adem

Er zijn natuurlijk ook mensen die lijden aan slechte adem maar dat niet door de omgeving wordt herkent. Deze mensen vinden van zichzelf dat ze uit de mond ruiken, terwijl de omgeving (partner) nergens last van heeft. Deze mensen lijden aan ‘halitofobie’, dat wil zeggen dat ze zich inbeelden dat ze een slechte adem hebben.

Noch door chemische analyse noch door organoleptische tests (ruiken) kan een afwijking kan worden geconstateerd. Er zijn verschillende tests om te onderzoeken of er een onaangename mondgeur aanwezig is. Speeksel kan worden gebruikt om mondgeur waar te nemen. De totale mondvloeistof kan worden opgevangen in een plastic bekertje dat afgesloten kan worden met een deksel. Daarna wordt de beker met de hand warm gehouden; vervolgens wordt het deksel enigszins opgelicht en de geur wordt opgesnoven. Ook kunnen er chemische tests worden uitgevoerd om te controleren op zwavelverbindingen.

Hoe kom je van de slechte adem af?

De tandarts en mondhygiënist kunnen helpen om een goede mondhygiëne te krijgen. Dit is van primair belang om halitose tegen te gaan.

Slechte adem wordt vooral veroorzaakt door het metabolisme van anaerobe mondbacteriën, waarbij vluchtige zwavelverbindingen, verantwoordelijk voor de slechte adem, vrijkomen. Als hulpmiddel kunnen antiseptische mondspoelwaters worden gebruikt Bovendien is regelmatige stimulatie van de speekselafgifte, bijvoorbeeld door kauwgom of zuigtablet, gunstig vanwege de aanwezige antimicrobiële eiwitten in speeksel en voor de bevordering van de zelfreinigende werking van speeksel in de mondholte.

Menthol en andere geurige aroma’s geven slechts een tijdelijke oplossing van het mondgeurprobleem door maskeren van de slechte adem, maar zij verminderen niet de geurende bestanddelen.

Een combinatie van een optimale mondhygiëne en het gebruik van de tongspatel kunnen veel van de klachten over slechte adem terugdringen.

Halitosespreekuren

De tandarts en de mondhygiënist zijn de eerst aangewezen hulpverleners voor dit probleem. Halitosespreekuren worden in ook gehouden in: Kliniek voor Parodontologie Amsterdam, telefoon: 020-6460727 Rotterdam Medisch Centrum, poli KNO, telefoon: 010-4633230 RijksuniversiteitGroningen Afd. Mondziekten en kaakchirurgie: 050-3637505


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Weet jij welke hulpmiddelen aftrekbaar zijn

Door Redactie GezondTotaal

Tanderosie: hoe voorkom je dit

Door Fariba Nowbakht

Mijn 5 afknappers bij mannen

Door Gast Blogger

Lippen om te kussen

Door Wojis Kroone

Reageer op dit bericht