Sorbitol gezond; feit of fabel?

post afbeelding

Iedereen heeft er inmiddels wel van gehoord: sorbitol. Maar de berichten zijn vaak onduidelijk en dat zorgt ervoor dat veel mensen nog steeds niet weten of sorbitol nu gezond is of juist ongezond.

Wat is sorbitol nu eigenlijk? In de eerste plaats behoort sorbitol tot de zoetstoffen. Zoetstoffen worden onderverdeeld in 2 verschillende soorten.

1. Intensieve zoetstoffen.

Deze zoetstoffen zijn zoeter dan suiker. Bij sommige is dat zelfs vele malen zo zoet als suiker. Ze geven echter geen geen energie of calorieën.  Een voorbeeld van een intensieve zoetstof is sucralose. Deze zoetstof is 500 (!) keer zo zoet als suiker maar levert geen calorieën. Sucralose komt niet voor on de natuur maar wordt in het laboratorium gemaakt van suikermoleculen. Het voordeel van sucralose is dat het nauwelijks een bij of nasmaak heeft. Sucralose wordt onder meer ( in minieme hoeveelheden) gebruikt in kauwgom, light frisdranken en light chocolademelk. De stof wordt vaak gecombineerd met sorbitol.

2. Extensieve zoetstoffen of polyolen

Polyolen zijn iets minder zoet dan suiker, maar er zitten maar de helft van de calorieën in. Polyolen bevatten 2 kcal per gram. Net als gewone suiker hebben polyolen ook een bulkfunctie. Dat wil zeggen dat ze geschikt zijn in producten waar een groot aandeel suiker in zit. Ze geven volume net zoals suiker dat doet. Een bijwerking van polyolen is winderigheid. Deze zoetstoffen worden namelijk in de darmen omgezet door bacteriën waarbij gassen vrijkomen.

Wat is sorbitol en waar zit sorbitol in?

Sorbitol is ook bekend als E420. De zoetstof is al in de 19e eeuw ontdekt in de lijsterbes maar zit ook in veel andere planten en vruchten. Ook in algen tref je sorbitol aan. Sorbitol behoort tot de polyolen. Je kunt het dus als vulmiddel gebruiken in diverse producten. Een van de bijwerkingen van sorbitol is dat het laxerend kan werken. Waar zit sorbitol in? Sorbitol wordt onder meer in drop, ijs en kauwgom gebruikt. Maar het wordt vanwege de laxerende werking ook in laxeermiddelen gebruikt. Ook voor koek en mondwater wordt sorbitol gebruikt. Omdat sorbitol minder zoet is dan de suiker waarvoor het als vervanging wordt gebruikt, komt het vaak voor in combinatie met intensieve zoetstoffen, zoals Sucralose ook wel E955.

Sorbitol wordt gemaakt uit druivensuiker uit diverse soorten fruit.

sorbitol

Is Sorbitol gezond of ongezond?

Sorbitol heeft de helft aan calorieën van suiker. Het is niet slecht voor het gebit omdat de bacteriën die veel schade aan de tanden en kiezen toebrengen, sorbitol niet kunnen verwerken. Dagelijks krijgen we sorbitol binnen via verschillende producten waar het ter vervanging van suiker wordt gebruikt. De enig bekende bijwerking van sorbitol is dat het licht laxerend werkt en voor winderigheid zorgt. Dat effect is vergelijkbaar met een portie bonen bij de maaltijd. Sorbitol is dus niet ongezond maar ook niet per se gezond. Het is afhankelijk van de hoeveelheid die men gebruikt. Polyolen waaronder sorbitol bevatten immers nog steeds 50% van de calorieën van suiker. Sorbitol is ook geschikt voor diabetici en is door de Wereld Gezondheidsorganisatie als ‘veilig’ voor consumptie gekwalificeerd.

Lees ook: Griesmeelpap; gezond of eerder ongezond?


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Een fijne ochtendroutine die jou energie geeft!

Door Lieve Peters

Wat zijn waarzeggers en zijn ze betrouwbaar?

Door Redactie

Grootste voordelen van yoga

Door Redactie

Zo creëer je een rustgevende avondroutine!

Door Lieve Peters

Reageer op dit bericht