Spataderen; een veelvoorkomende kwaal maar wat zijn het?

post afbeelding

Wat zijn spataderen precies?

Eerst een stukje theoretische achtergrond. De slagaderen zorgen ervoor dat er zuurstofrijk bloed door heel het been (van het hart naar het puntje van je teen) gaat. Aderen zorgen voor de terugkeer van (zuurstofarm) bloed de andere kant op, dus van je teen naar boven richting longen. Aderen vervoeren het bloed dus tegen de zwaartekracht in. Onder andere klepjes in de aderen verhinderen dat het bloed weer naar beneden zakt.

Spataderen zijn aderen waarin het bloed de verkeerde richting in stroomt, dus het bloed zakt naar beneden. Hierdoor gaat zo’n ader verdikken en kronkelen en krijg je het typische aspect van een spatader.

Veelvoorkomende problemen door spataderen

Natuurlijk zijn er ook spataderen die puur cosmetisch storend zijn, de kleine rood/ blauwe takkenbosvenen genaamd. Maar indien grotere spataderen langer bestaan kunnen mensen ook vocht vasthouden in de benen. Dit leidt weer tot bepaalde huidveranderingen en significant hogere kans op een open been op latere leeftijd. De klachten die mensen ervaren van spataderen zijn zeer divers. Een moe gevoel, jeuk, eczeem en krampen zijn de meest gehoorde problemen en klachten.

Aanvullend onderzoek is vereist bij de behandeling van spataderen

Het is altijd belangrijk aanvullend onderzoek te doen bij spataderen in de vorm van een duplexonderzoek (echo met geluid). Daarbij wordt gekeken naar aderen dieper in het been. Want als die niet goed functioneren moeten die eerst behandeld worden. Anders zou het zogenaamd dweilen met de kraan open zijn… De echte oorzaak van het probleem wordt dan niet onderzocht en aangepakt, en dan blijft het een herhaling van zetten.

Spataderspreekuur

In het ziekenhuis waar ik werkzaam ben als dermatoloog, het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, hebben we sinds ruim 1 jaar een spataderspreekuur waarbij alle patiënten door een vaatchirurg en dermatoloog gezien worden en er meteen een duplex-onderzoek verricht wordt door een vaatverpleegkundige die hier speciaal voor opgeleid is. Dit spataderspreekuur is een grote vooruitgang. Patiënten krijgen direct de uitslag van het onderzoek en daarop volgt een behandelplan.

Worden spataders vergoed door uw zorgverzekeraar?

Over vergoedingen van spataderen woedt momenteel een hevige strijd tussen artsen en zorgverzekeraars. Deze laatsten proberen een groot gedeelte van de behandelingen van spataderen niet medisch noodzakelijk te noemen en dus niet te vergoeden. U snapt dat wij dermatologen en vaatchirurgen een andere mening zijn toegedaan. Al vinden ook wij dat de puur cosmetische spataderbehandelingen best voor rekening van de patiënt kunnen.

Afhankelijk van de grootte van de spatader en de locatie zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden. In mijn volgende column neem ik u graag mee in de behandelmogelijkheden die er zijn bij spataderen.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Wanneer ga je naar een huidtherapeut?

Door Judith Doodeman

Pijn als relatie tussen lichaam en geest

Door Ires Libert

Eindelijk naar huis [dossier HELLP]

Door Maartje Rieken

Pijn bij het vrijen

Door Astrid Kremers

Reageer op dit bericht