Spataders behandelen; het hoe en het wat

post afbeelding

Veel behandelingsmogelijkheden voor spataderen

Er zijn heel veel behandelingsmogelijkheden voor spataderen en de behandeling die het meest geschikt is hangt volledig af van de grootte en lokatie van de spatader.

In het algemeen werk je altijd van groot naar klein; van diep naar oppervlakkig. Daarom is het ook zo belangrijk dat er tijdens het eerste consult met een echo (duplex) onderzoek bekeken wordt of er behalve spataderen aan de buitenkant er misschien ook dieper gelegen aderen zijn die niet goed functioneren. Als je die niet eerst behandeld is het letterlijk dweilen met de kraan open…

Opereren is al lang niet meer de enige behandeling

Vroeger bestond er slecht 1 behandeling voor deze grote stamaderen, namelijk; opereren (strippen). Tegenwoordig zijn er vele alternatieven, elegantere methoden die plaatsvinden in dagbehandeling, waarbij onder lokale verdoving de ader van binnenuit uitgeschakeld wordt. Voorbeelden hiervan zijn de endovasculaire laser, Clarivein, VNUS en foamsclerose.

De meer oppervlakkig gelegen spataderen zijn vaak cosmetisch storender en kunnen eigenlijk op 2 manieren behandeld worden.

Voor de wat dikkere spaderen, bijvoorbeeld op het bovenbeen, is ambulante flebectomie volgens Muller een mooie methode. Hierbij wordt onder lokale verdoving de spatader via kleine sneetjes van zo’n 3 mm eruit gehaald.

Inspuiten is de meest bekende behandeling van spataderen

De meest bekende behandeling van spataderen is denk ik toch wel het inspuiten. Aethoxysclerol is de stof die hierbij in de ader wordt gespoten waarna door wattenbollen en verbandkous de ader dichtgedrukt wordt. De stof die erin gespoten werkt als het ware als een soort lijm. De weken erna ruimt het lichaam zelf de spatader op.

Kun je spataderen probleemloos weghalen? Ja.

Een veel gestelde vraag aan mij is of je zomaar spataderen kan weghalen zonder problemen. Ja dat kan, en de reden is dat deze aders eigenlijk al hun functie verloren hadden en dat het bloed reeds via andere wegen terug naar boven wordt getransporteerd.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Alles over anorexia nervosa

Door Redactie GezondTotaal

Wanneer ga je naar een huidtherapeut?

Door Judith Doodeman

Tijd: het is mijn vijand en voor even mijn vriend

Door Femke van Rossum (1973 - 2016)

Lymfoedeem en de behandeling

Door Judith Doodeman

Reageer op dit bericht