Steun bij stoppen met roken als je zwanger bent

post afbeelding

Onlangs zag ik een bijzonder spotje voorbijkomen op televisie. Even leek het een reclame van een grote babyzaak. Twee vriendinnen helpen een zwangere vriendin met het inrichten van de babykamer. Maar al snel blijkt hun hulp nog veel meer te omvatten dan dat.

Hun vriendin is gestopt met roken. Om haar niet in de verleiding te brengen, roken zij niet als ze even pauzeren met een bakkie koffie. Aardig van ze!

Felle reacties

Roken tijdens de zwangerschap is een gevoelig onderwerp. Een aantal jaar geleden schreef ik er een artikel over voor een website voor vrouwen die een kinderwens hebben of al zwanger zijn. Het artikel werd ook op Facebook geplaatst. Al snel stroomden de reacties binnen. Felle reacties, kan ik wel zeggen. Er waren vrouwen met een kinderwens die er álles voor over hadden om zwanger te worden en niet begrepen dat je dit je baby aan kon doen. Andere vrouwen hadden zwanger doorgerookt en lieten weten dat hun kindje kerngezond ter wereld was gekomen – dus wat was het probleem? Weer anderen meldden trots dat zij gestopt waren en dat elke goede moeder dat voor haar kind over zou hebben.

Stress of roken?

En dan had je nog de vrouwen die hun keuze om te blijven roken verdedigden, omdat zij nu juist het advies hadden gekregen van hun verloskundige om niet (helemaal) te stoppen. Dat zou stress opleveren en daarom nóg slechter zijn voor de baby. Dat is trouwens een misverstand: roken geeft juist stress, legt longarts Wanda de Kanter in het artikel uit.

Zien roken, doet roken

Wat al deze vrouwen op Facebook in ieder geval níet deden, was elkaar steunen. Terwijl dat nu juist zo goed helpt, blijkt uit onderzoek. Niet alleen als je wilt stoppen met roken, maar ook om het vol te houden. Vooral de rokers in je directe omgeving spelen hierbij een grote rol; je partner, je beste vriendin, je naaste collega. Zien roken, doet roken, is het idee. En omgekeerd dus ook: niet zien roken, doet niet roken. Precies de reden dat de overheid de campagne ‘Rookvrij opgroeien’ heeft bedacht, zo leerde ik op de campagnesite.

Steun motiveert

Een campagne om iedereen duidelijk te maken dat als je zelf rookt, je een zwangere die is gestopt heel goed kunt helpen; namelijk door haar niet in verleiding te brengen! Op de site ontdekte ik ook filmpjes van ‘gewone’ vrouwen – op de Negenmaandenbeurs bijvoorbeeld – die vertellen hoeveel steun ze hebben gehad aan vrienden en familie toen ze eenmaal zelf de kracht en motivatie hadden gevonden om te stoppen.

Op de site vond ik deze vijf tips

  • Stop samen met roken. Is je partner zwanger en gestopt met roken? Stop dan ook. Dat is voor haar makkelijker.
  • Stel het roken uit. Want een zwangere vrouw die net is gestopt, moet je niet in verleiding brengen.
  • Rook uit het zicht. Zien roken, doet roken. Breng een zwangere die is gestopt niet in verleiding.
  • Breng haar niet in verleiding. Vraag een zwangere die gestopt is met roken niet om sigaretten voor je mee te nemen.
  • Maak afspraken. Vertel anderen dat je niet meer in de buurt van zwangere vrouwen rookt. Dat helpt enorm.

Stop en help anderen stoppen

Als fervent anti-roker valt één ding aan deze campagne me wel op. Het lijkt net alsof roken alleen maar ongezond is als je zwanger bent. Dat je omgeving nog rookt, is blijkbaar heel normaal. De zwangere zou van mij op haar beurt haar vrienden en familie ook mogen stimuleren om te stoppen met roken. Zeker als er straks een baby in huis is!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Masturberen in bijzijn van je partner. Doe jij dat?

Door Astrid Kremers

Roken populair onder jongvolwassenen

Door Gast Blogger

Vruchtbaarheid: de kwaliteit van sperma

Door Redactie GezondTotaal

Na HELLP syndroom nog jaren concentratieproblemen

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht