Stress! Zo ga ik ermee om

post afbeelding

Iedereen schiet wel eens in de stress. Dat is heel normaal. Totdat het niet meer weggaat. Langdurige stress is een staat waarbij je het overzicht totaal kwijt bent. Waarbij de vlekken in je nek springen als je afspraken en todo’s in je agenda ziet staan. En je eigenlijk alleen nog maar in huilen uit wilt barsten. Met hartkloppingen en slapeloze nachten erbij. Herkenbaar? Voor mij wel. En dat leidde bijna tot een burn-out.

Verschillende stress niveaus

Iedereen heeft andere factoren waarvan je in de stress schiet. Er zijn ook verschillende gradaties van stress. Een beetje stress kan soms zelfs wel lekker zijn. Soms kan ik wel genieten van een deadline. Als ik die dan haal dan voelt dat hartstikke lekker. Dan smelt al die adrenaline die vrij komt weg als sneeuw voor de zon en blijft er een heerlijk euforisch gevoel over.

Top 5 stressfactoren

Wist je dat de top 5 van stressfactoren wordt aangevoerd door het overlijden van een naaste? De top 5 ziet er zo uit:
overlijden van een naaste
ernstige ziekte of verwonding van jezelf
verhuizen
financiële problemen
trouwen

Opvallend is trouwens dat scheiden en werk buiten de top 5 vallen, terwijl deze wel voor heel veel stress – en bijkomend verdriet – kunnen zorgen.

Overspannen

Deze vijf stressfactoren leveren veel stress. Meestal is het tijdelijk, want na de trouwerij of de verhuizing is het weer verdwenen. Tenminste, als het goed is. Soms kan stress opbouwen. Het blijft sluimeren in je lijf. Je gaat situaties lopen herhalen in je hoofd. Verdriet dat moeilijk te verwerken is… Stress op de werkvloer. Een relatie die niet gladjes verloopt. Dat kan lekker opstapelen. Totdat je er niet meer tegen kan en overspannen raakt.

Overzicht kwijt

Bij mij was het een combinatie van vele factoren die er uiteindelijk toe leidde dat ik huilend thuis kwam te zitten. Ik was boos, verdrietig, maar vooral was ik het overzicht helemaal kwijt. Tijdens de drie weken dat ik thuis zat, ben ik gaan uitzoeken wat stress nu precies is.

Oorzaak: vlucht-vecht mechanisme

Stress is niet gezond, zo las ik vaak op internet en in tijdschriften. Het wordt veroorzaakt door het vlucht-vecht mechanisme in het lichaam. Ik wil niet al te technisch worden, maar wanneer je constant onder druk staat, dan blijft dat mechanisme dus actief. Hierdoor komt er teveel adrenaline in het bloed, waardoor onder meer hartkloppingen, zweetbuien en een continue vraag naar voedsel ontstaan.

Mijn tips om met stress om te gaan

Om stress te kunnen behappen, is het belangrijk lekker te ontspannen. Ik ga er tegenwoordig graag op uit met vriendinnen, of droom ik weg in een heerlijke film. Ook stel ik mijn verwachtingen en todo-lijstjes bij. Want ik ben maar één persoon en ik kan niet alles tegelijk. Leren ‘nee’ te zeggen, dat heeft mij heel erg geholpen. Praten met collega’s, familie en vrienden ook. En o ja, ga sporten. Dan ben je al die adrenaline zo weer kwijt.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Zo raak jij op vakantie minder snel aan de diarree

Door Gast Blogger

Bah! Op vakantie met een koortslip

Door Gast Blogger

Vruchtbaarheid: de kwaliteit van sperma

Door Redactie GezondTotaal

Hoe voorkom je een burn-out?

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht