Suiker is verslavend. Een misverstand?

post afbeelding

Bijna dagelijks kom ik ze tegen op social media en andere media. “Suiker is verslavend”, “Suiker is gif”. Maar is dat ook zo? Nee!

Verleiding

Als suiker verslavend zou zijn dan zou je ook afkickverschijnselen moeten hebben als je er mee gaat stoppen. Dat is dus niet zo. Bij verslavende stoffen als alcohol, cocaïne en nicotine is dit
wel het geval. Suiker is wel een verleider. Suiker is namelijk lekker. De meeste mensen zullen een zoete versnapering verkiezen boven een hartige. En omdat het lekker is geniet je ervan en dan is de verleiding groot er meer van te pakken.

Het gaat om meer dan alleen suiker

Door het meer te pakken wordt het gedrag en gedrag slijt er in als je het maar vaak genoeg doet. Niemand pakt ‘s avonds een bakje tafelsuiker en eet dit leeg. Naast de zoete smaak gaat het om consistentie, kleur, geur, textuur, laagopbouw, smaak, verpakking, marketing en de combinatie met vet die mensen verleiden.
Mijn moeder zei vroeger al dat een toetje na het eten wel kon om de gaatjes te vullen in je buik. Al zat je nog zo vol een toetje ging er altijd wel in. Zou je dat toetje omzetten in een hartig, vet en eiwitrijk nagerecht dan neem je er gegarandeerd minder van.

Onderzoek geen waarde

Ook de mening dat suiker gif is, wordt niet echt onderbouwd door gedegen wetenschappelijk onderzoek. Van suiker zou je dik worden en allerlei ziektes en kwalen krijgen. Er wordt vaak verwezen naar onderzoek op dieren. Een mens is in die zin geen dier dus hebben deze onderzoeken ook geen waarde voor de mens.

Belangrijk voedingsmiddel

Suiker zit al een hele lange tijd in onze voeding. Het zit van nature in fruit, mais, zuivelproducten en in suikerbiet en suikerriet. Ongeveer 25% van onze calorie inname bestaat uit suiker. Het maakt het eten lekkerder en beter houdbaar. Suiker is dus al generaties een belangrijke voedingsmiddel vaak gebruikt als toevoeging in andere voeding. Omdat suiker het eten lekkerder maakt, zijn we er aan gewend. Suiker is suiker of het nu uit fruit komt of geraffineerd uit de fabriek. Voor je gezondheid maakt het niet uit. Alleen is het wel zo dat je met fruit eten ook vezels en vitamine binnenkrijgt. Dat is weer mooi meegenomen.

Word je dik van suiker?

Je wordt zwaarder als je in een positieve energiebalans zit. Dus eet je teveel dan word je inderdaad zwaarder. Omdat suiker een verleider is, kan het zijn dat je er teveel van gaat eten. Compenseer je dat niet met andere eetmomenten en levensmiddelen, dan word je inderdaad zwaarder. Je krijgt vooral gemakkelijk veel suiker binnen via suikerhoudende dranken. Pas daar dus mee op. Ook wordt vaak suiker gebruikt om voedingsmiddelen romig te maken. Lees dus etiketten en maak verstandige keuzes.

*Bron: Overgewicht en obesitas; Rob van Berkel


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Valkuilen gezonde leefstijl bij diabetes 2

Door Gast Blogger

Roken populair onder jongvolwassenen

Door Gast Blogger

Gemakkelijk gezonder leven? Zo doe je dat!

Door Gast Blogger

Zoveel calorieën verlies je tijdens een fietstocht

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht