Tandartskosten: kwestie van kiezen voor kwaliteit en innovatie

post afbeelding

Hoe kan door innovatie spaarzamer worden behandeld?

Het toepassen van geavanceerde technieken is een voorbeeld van hoe door innovatie spaarzamer kan worden behandeld. Een praktisch voorbeeld: het gebruikmaken van de operatiemicroscoop bij het restaureren (vullen) van tanden en kiezen.

Preciezer werken betekent een beter behandelresultaat

Door de microscoop wordt er preciezer gewerkt en kan er een beter behandelresultaat worden bereikt. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om afgebroken kiezen met composiet (wit vulmateriaal) te herstellen zodat deze weer volledig meedoen in de kauwfunctie.

Dankzij microscoop is er optimale controle

Het is voor een succesvolle witte restauratie van groot belang dat het materiaal optimaal aan de kies wordt gehecht (bonding). Door de microscoop is er optimale controle over de hechting en de vormgeving van het composietmateriaal aan de kies of tand.

Spaarzamer voor uw gebit en uw portemonne

Dit kon vroeger natuurlijk ook, maar moest er vaak eerst een kanaalbehandeling worden gedaan, een opbouw worden gemaakt waarna een kroon kon worden gemaakt. Dit is een veel kostbaardere procedure, ook wat betreft het opofferen van tandweefsel ten behoeve van de kroon.

Door de nieuwe techniek wordt er zuiniger omgegaan met tandweefsel en dus met de portemonnee.

Voorbeeldbehandeling compositiekroon

Hieronder een voorbeeld van een composietkroon bij een afgebroken kies.

De afgebroken kies

De composietkroon (5vlaksvulling)

Winst van innovatie in euro’s

De kosten van deze behandeling is in mijn praktijk < €150 (5vlaksrestauratie), een kanaalbehandeling, opbouw en een kroon zijn al gauw >€1000, ziehier de winst van innovatie.

Mijn mening

Dankzij de vrijeprijsvorming is het ook mogelijk om deze behandeling aan te bieden aan de patiënt. Ik hoop dat we niet terug hoeven te gaan naar de oude situatie waarbij veel tandweefsel wordt opgeofferd voor kostbare restauraties.

Voor de tandarts is er niets mooier dan goede, mooie functionele restauraties te maken die voor veel mensen toegankelijk is. Krijgt hij/zij de ruimte om te investeren in tijd en apparatuur om dit te bereiken? Ik hoop het.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Weet jij welke hulpmiddelen aftrekbaar zijn

Door Redactie GezondTotaal

Tanderosie: hoe voorkom je dit

Door Fariba Nowbakht

Mooie tanden; een gezond gebit

Door Aart Visser

Rechte tanden zonder beugel

Door Aart Visser

Reageer op dit bericht