Thuis heerlijk ontspannen; zo doe je dat

post afbeelding

Een van de meest eenvoudige manieren om eens heerlijk te ontspannen is om een douche te nemen. Als je de luxe van een inloopdouche hebt, kan je daar ieder moment van genieten. Wist je dat we van een inloopdouche spreken als er geen opstaande randen of een drempel aanwezig is? Dat is een groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld douchen in een bad. Dat geldt niet alleen voor senioren en kinderen. Omdat een inloopdouche geen randen heeft of moeilijk te bereiken hoeken is deze ook veel hygiënischer omdat vuil en aanslag geen kans krijgen om op te hopen als je de douche op een eenvoudige manier reinigt. Het is voor een inloopdouche altijd wel van groot belang dat de afvoer van het water goed is geregeld, er is immers geen scheiding met de rest van de badkamer. Dit wordt gerealiseerd door een groot formaat afvoerputje en een licht aflopende vloer.

Waarom is douchen zo ontspannend?

Gemiddeld douchen we in Nederland 5 keer per week gedurende 8 minuten. De temperatuur van het water ligt daarbij tussen de 38°C en de 40°C. Door die temperatuur gaan je poriën openstaan, de doorbloeding wordt gestimuleerd en afvalstoffen verdwijnen sneller uit je lichaam. Dat geeft een weldadig gevoel. Ook kan een warme douche daardoor helpen bij spierpijn of stijfheid. Het is daarbij echter wel van belang op te beseffen dat bij iedere douchebeurt ook tijdelijk de beschermlaag van de huid een beetje wordt aangetast. Dat duurt maar een paar uur, maar in die periode is je huid gevoelig voor bacteriën en uitdroging. Heb jij een droge en gevoelige huid dan is het verstandig om na je douchebeurt een goede lotion te gebruiken die de huid weer voedt. Bij een gevoelige huid kan je ook beter voor een minder warme douche kiezen.

De zin of onzin van wisselbaden

Bij een wisselbad ga je om de paar minuten van een temperatuur van circa 38°C naar 20°C. Misschien moet je er niet aan denken om ook een poosje onder de koude douche te staan. Toch is een wisselbad uitstekend voor je huid. Met alleen een warme douche kan je huid gaan verslappen. Met een wisseldouche schrikt je lichaam van het koude water en begint zich dan op te warmen. De poriën en de spieren trekken onwillekeurig samen, hierdoor wordt de huid strakker. Er wordt ook beweerd dat wisselbaden goed zijn tegen cellulitis, maar daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Als je kiest voor wisselbaden sluit je altijd af met een periode met koud water.

Badderen kan, maar nooit te lang

Een bad nemen kan ook ontspannend werken, maar te lang in warm water liggen in niet goed voor je huid. Kies je voor een bad, dan is het verstandig om het water niet te warm te maken en niet langer dan 20 minuten in bad te blijven. Na een bad moet je in principe nog even een douche nemen om het vuil van je lichaam te spoelen. Na een bad is een voedende lotion een must. Wist je trouwens dat een bad ook kan zorgen voor een betere nachtrust?


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Je gezondheid op peil houden als zzp’er

Door Redactie

Tips voor het maken van lekkere recepten met veel groente

Door Redactie

De voordelen van groentesappen

Door Redactie

Nachtrust problemen? 12 tips om goed te slapen

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht