Thuis sporten: Hoe doe je dat eigenlijk?

post afbeelding

Sommige mensen vinden het prima om zichzelf één à twee keer in de week naar de sportschool te slepen. Voor anderen is de gym een tweede thuis geworden waar zij dagelijks meerdere uurtjes te vinden zijn. De sportscholen zijn nu, als gevolg van de Corona crisis, tijdelijk gesloten en omdat groepsactiviteiten ten zeerste worden afgeraden, zijn we nogal op onszelf aangewezen. Ja, we willen fit en gezond zijn. Vooral nu we onze weerstand optimaal willen hebben. De vraag is alleen: Hoe zorg je voor een goede work-out thuis? Wat heb je nodig en hoe zorg je voor een fijne routine? In dit artikel geven we je tips waardoor jij het maximale uit je thuis work-out kunt halen. You can do this!

Work-out voor thuis: Motivatie is key

Laten we bij het begin beginnen. Ja, in de gym heb je natuurlijk veel meer apparatuur en gewichten tot je beschikking. Waarschijnlijk heb je thuis geen cardio apparaat of een rek vol gewichten staan. Dit is ook allemaal helemaal niet nodig om in shape te komen. Het belangrijkste punt is en blijft jouw intrinsieke motivatie. Net als wel of niet naar de gym gaan, kun je ook duizend-en-een excuses bedenken waarom vandaag niet de geschikte dag is voor een thuis work-out. Probeer jezelf dus te motiveren om bijvoorbeeld een half uurtje per dag je lichaam flink aan het werk te zetten. Beloon jezelf eventueel achteraf met een uitgebreide douche of twee afleveringen van je favoriete serie. Soms helpt het ook om je te bedenken: ‘Wat is nu een half uurtje op een hele dag?’ Vooral als jij een leuke work-out routine gevonden hebt, vliegen die minuten zo voorbij.

Thuis work-out: Cardio vs krachttraining

Oké, de motivatie is er en je wilt thuis actief aan de slag met een work-out. Hoe pak je dit nu het beste aan? Hieronder zal ik een aantal tips geven die helpen om de perfecte work-out routine te vinden

1. Oriënteren: Wat is er mogelijk en waar wil ik mij op focussen?

Het is belangrijk om, voordat je je gaat wagen aan een thuis work-out, goed voor ogen te hebben waar jij je de komende tijd op wilt richten. Wil jij dat je conditie op peil blijft, of vind je het misschien belangrijker om voor de zomer die vervelende lovehandles voorgoed gedag te kunnen zeggen? Misschien wil jij juist wat meer spierkracht of wat afvallen, en zul je je tijdens de work-outs wat meer moeten focussen op krachttraining. Hoe dan ook: Kies je doel en ga hierna gericht op zoek naar sportoefeningen die jou kunnen helpen dit doel te behalen.

2. Routine, routine, routine

Misschien werk je nu tijdelijk even thuis en heb je dus zelf de totale vrijheid om je dag in te plannen. Klinkt heerlijk, maar deze vrijheid zorgt er ook voor dat er minder ritme in jouw dagen zit en een thuis work-out dus maar steeds wordt uitgesteld. En ja, van uitstel komt vaak afstel. Het is dus wel belangrijk om ook in deze tijd jouw work-outs in te plannen. Ben jij een avond persoon? Plan die work-out dan niet om 10 uur ’s ochtends, maar zorg ervoor dat jij iedere avond tussen 19.00 tot 19.30 even tijd hebt voor een kleine sessie op jouw sportmatje. Ja, het klinkt heel logisch en simpel, maar wij mensen gedijen nu eenmaal het beste bij structuur en regelmaat.

3. Materialen

Als je Instagram moet geloven, heb je allerlei dumbells en barbells nodig voor een goede thuis work-out. Dit is dus echt niet zo. Natuurlijk kun je wat gewichtjes aanschaffen (bij de Action heb je deze bijvoorbeeld voor een zeer klein prijsje), maar heel veel oefeningen kun je gewoon met eigen lichaamsgewicht uitvoeren. Wat wel fijn is, is een matje waar jij je verschillende oefeningen op kunt doen. Zulke matjes zijn niet duur en kun je online makkelijk bestellen! 

Overige benodigdheden: Motivatie, een grote fles water, handdoek en je favoriete muziek!

Nog een voordeel van een thuis work-out: Er is niemand die je ziet! Heb jij je pyjama (inclusief die grote koffievlek) nog aan en geen zin om je om te kleden? Geen probleem. Scheelt daarnaast ook weer wat was!

Echter, vaak werkt het wel motiverend om je toch even om te kleden voor een work-out, ook al is deze thuis “zonder publiek”. Je programmeert als het ware je mind op een manier dat er een link wordt gelegd tussen sportkleding en sporten. Sportkleding is om te sporten en een pyjama is om ja, je raadt het al, te slapen.

4. De beste fitness accounts

Wat bij de meeste mensen vaak goed werkt, is het volgen van een (online) les. Vooral als je zelf niet veel verder komt als squatten en lunges. Als je op Youtube zoekt naar work-outs voor thuis, dan wordt je overladen met filmpjes waar zowel professionals als fitte stay-at-home moms de beste sportoefeningen en routines aan jou willen laten zien. Om jou een beetje wegwijs te maken in deze drukke online work-out wereld, beschrijf ik hier twee fijne youtube accounts die zeker het volgen waard zijn.

Fitness Blender:

Op zoek naar een goede thuis work-out? Bekijk dan zeker de filmpjes van Fitness Blender. Persoonlijk vind ik dit één van de beste fitness accounts op Youtube. Daniel en Kelli zijn beiden personal trainer en hebben een platform opgezet om mensen op een zo laagdrempelig mogelijke manier kennis te laten maken met fitness en gezondheid. Alle filmpjes zijn gratis te bekijken wat natuurlijk helemaal fantastisch is!

Fitness Blender biedt zowel intense, zweterige crossfit work-outs, als ontspannende yoga trainingen. Wil jij je buik misschien iets platter of kunnen die billen wel wat meer ronding gebruiken? Ook hier heeft het fitte koppel goede sportoefeningen voor. Voordeel: Voor de meeste work-outs heb je geen gewichten nodig. De oefeningen zijn vaak bodyweight. Wil je wat meer uitdaging, gebruik dan wat extra gewichtjes of dumbells. Heb je die niet? Geen probleem. Flesjes gevuld met water werken net zo goed!

Enthousiast geworden? Bekijk dan zeker even dit account op Youtube!

https://www.youtube.com/user/FitnessBlender

Heather Robertson

Per toeval stuitte ik een aantal weken geleden op het account van Heather. Inmiddels heb ik al een aantal thuis work-outs van haar uitgevoerd en ik ben zeker tevreden. Heather is een influencer, model en heeft flink aan de weg getimmerd als personal trainer. Op het account van Heather staan zowel korte als lange work-outs voor thuis met uiteenlopende sportoefeningen. Vaak combineert ze krachttraining met cardio (crossfit), maar je kunt ook filmpjes bekijken waar bijvoorbeeld het trainen van billen en benen centraal staan.

Voordeel 1: De work-outs kun je uitvoeren zonder gewichten.

Voordeel 2: Heather maakt gebruik van heerlijke opzwepende muziek waardoor je de tijd (en pijn) makkelijk vergeet.

https://www.youtube.com/user/heatherrobertsoncom

Just do it!

Klap die laptop open, zoek een leuke work-out en just do it. Spijt krijg je er zeker niet van. Hoogstens wat spierpijn, maar wat is er nu lekkerder dan spierpijn?

Tot de volgende keer!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

5 tips om je baarmoeder warm te houden

Door Redactie

Zo kan je de nachtrust verbeteren

Door Redactie

Stappen na het ontdekken van een SOA: Hoe te handelen

Door Redactie

Ouderen blijven gezonder en vitaler dankzij een speciale verbinding in geval van nood

Door Redactie

Reageer op dit bericht