Tips hoe om te gaan met de vele dagelijkse eetkeuzes

post afbeelding

Onderzoek laat zien dat we ongeveer 200 eetkeuzes per dag maken. En die keuzes maken we niet allemaal even bewust. Denk aan allerlei geuren, reclame en aanbiedingen, maar ook pak koekjes dat open ligt: het kan je allemaal verleiden om tóch iets ongezonds te nemen.

Het helpt wanneer je bewust bent van de verleidingen die je thuis en buitenshuis tegenkomt. In dit artikel enkele tips om je op weg te helpen.

Richt je huis gezond in

Hoeveel ongezond en gezond eten heb je in huis? En hoe zichtbaar is het? Jouw huis helpt je tot gezondere keuzes wanneer je veel gezond eten om je heen ziet en het ongezonde juist minder (zichtbaar) aanwezig is. Bekijk eens deze video hierover.

Hoe weersta je verleidingen buiten de deur

Of je nu op straat bent, op het station of in de bioscoop bijvoorbeeld: de kans is groot dat je allerlei soorten voedselverleidingen tegenkomt. Hoe ga je om met die verleidingen?

3 tips om verleidingen te weerstaan

  • Je kunt eten meenemen als je op pad gaat, voor als je onderweg trek krijgt. Denk aan een banaan of een volkoren boterham. Door middel van het opstellen van een ‘als-dan’-plan kun je jezelf helpen herinneren om de banaan of boterham te eten als je trek krijgt. Bijvoorbeeld: Als ik tussendoor trek krijg, dan eet ik de banaan die ik in mijn tas heb. Want: geen trek (honger) is minder verleiding.
  • Kom je altijd door een straat met veel verleidingen? Je kunt de verleiding letterlijk uit de weg gaan, door bijvoorbeeld een andere route te nemen.
  • Neem je een keer een snack? Kijk of vraag hoe groot de portie is. Meestal is een kleine portie al meer dan genoeg om de ergste trek te stillen.

Eten met anderen

De meeste eetmomenten delen we met anderen. Met wie je eet bepaalt in sterke mate wat en hoeveel je eet. Zo kan het zijn dat je meer eet als anderen om je heen dit doen of dat je iets eet omdat bijvoorbeeld je vrienden dat kiezen. Je hebt vaak helemaal niet door dat anderen om je heen je eetgedrag beïnvloeden. Je bewuster worden van het effect dat anderen op jouw eetgedrag kunnen hebben, kan je al helpen om je eetgedrag te verbeteren en aan te passen.

2 tips om gezonder eten makkelijker te maken

  • Breng je omgeving op de hoogte van je goede eetvoornemens en schakel hulptroepen in. Het is veel makkelijker om gezond te eten als familie of vrienden ook gezond eten. Gezond eten is makkelijker én leuker met anderen dan alleen.
  • Ga voor jezelf na in welke situaties je ongewenste eetkeuzes maakt en maak een plan om daar mee om te gaan. Bijvoorbeeld: Je ontdekt dat je tijdens het uiteten vaak een dessert neemt omdat anderen dit ook doen, zelfs wanneer je eigenlijk geen honger meer hebt. Dan kun je je hierop voorbereiden door het maken van een ‘als-dan’-plan: Als anderen een dessert nemen en ik heb eigenlijk geen trek meer, dan neem ik een kop koffie of thee.

Bron: Voedingscentrum


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

6 tips voor gezonder en fitter op het werk

Door Gast Blogger

Praktische tips om sporten vol te houden

Door Gast Blogger

Wat doet ’s avonds snacken met je lijn?

Door Gast Blogger

19 weken zwanger: we weten wat het wordt

Door Karin de Zwaan

Reageer op dit bericht