Tips tegen een te lage luchtvochtigheid in huis

post afbeelding

Een te lage luchtvochtigheid in huis is een groter probleem dan de meeste mensen denken. Is de luchtvochtigheid in huis te laag, dan zorgt dit voor geïrriteerde luchtwegen, pijnlijke en onplezierige barstjes in de lippen en soms ook huidproblemen. Ook voor je huis en meubels is een te droge lucht niet goed. Hout gaat ervan krimpen en barsten vertonen en ook andere materialen worden erdoor beïnvloed.

Relatieve en absolute luchtvochtigheid

Het is van de temperatuur afhankelijk hoeveel vocht de lucht kan bevatten. Als we het hebben over relatieve luchtvochtigheid bedoelen we daarmee hoeveel procent vocht de lucht bevat ten opzichte van het maximaal mogelijke. Als we de luchtvochtigheid meten, wordt deze dan ook in het algemeen uitgedrukt in een percentage. In een woning hoort de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60% te zijn. Is dit lager, dan moet je maatregelen nemen om deze te verhogen. De absolute luchtvochtigheid is het aantal gram water dat de lucht bevat ongeacht de temperatuur. Deze waarde wordt voor gebruik thuis eigenlijk zelden gebruikt.

Lees ook: De 4 beste daglichtlampen tegen je winterdepressie

Hoe meet je de luchtvochtigheid?

Luchtvochtigheid meet je met een hygrometer. Net zoals een thermometer de temperatuur meet, doet een hygrometer dat met de luchtvochtigheid. Indien je thuis een weerstation hebt staan, is de kans groot dat hierin ook een hygrometer is opgenomen. Maar je kunt ook dit luchtvochtigheid apparaat ook los kopen voor een relatief bescheiden prijs. Een hygrometer geeft een waarde weer in procenten en dit is dus de relatieve luchtvochtigheid. Een waarde tussen de 40 en 60% is normaal. Houd er wel rekening mee dat de luchtvochtigheid kan variëren in de loop van de dag. Sommige meer luxe meters geven ook een gemiddelde aan van meerdere metingen die je hebt gedaan. Ook zal de luchtvochtigheid in de ene kamer hoger zijn dan in de andere. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer na gebruik in vergelijking met de slaapkamer of de babykamer.

Te lage luchtvochtigheid, wat te doen?

Is de luchtvochtigheid in huis te laag, dan moet je de luchtvochtigheid verhogen. Er zijn relatief eenvoudige manieren om dat te bereiken. Iedereen kent ze nog wel, de bakjes met water die men aan de radiatoren hing. Hoewel ze niet meer overal worden gebruikt, is het een eenvoudige en goede manier om meer vocht in de lucht te lucht te krijgen. De warmte zorgt voor een snelle verdamping en je kunt zeer eenvoudig constateren wanneer de bakjes weer moeten worden gevuld. Metingen met de hygrometer kunnen je duidelijk maken in hoeverre de bakjes effectief genoeg zijn.

Luchtvochtigheid in huis te laag

Er zijn ook speciale luchtbevochtigers te koop. Deze meten constant de hoeveelheid vocht in de lucht en voegen water toe indien dat nodig is. Hier heb je dus geen verder omkijken naar. De meeste luchtbevochtigers hebben ook een indicatielampje indien je ze weer met gewoon kraanwater moet vullen. In sommige gevallen, als er veel kalk in het kraanwater zit, wordt aangeraden van gedistilleerd water gebruik te maken. Hou in alle gevallen er rekening mee dat een goede luchtkwaliteit altijd afhankelijk is van voldoende luchten.


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Het verschil tussen visolie en Omega 3

Door Rosalyn van Moorselaar

Dit zijn de 7 beste natuurlijke maagzuurremmers

Door Rosalyn van Moorselaar

Dit is waarom extra vitamines en mineralen zo belangrijk zijn!

Door Redactie

Een gin tonic voor je gezondheid: je moet eraan geloven!

Door Redactie

Reageer op dit bericht