Tips voor een sportieve herfst en winter

post afbeelding

Bij velen van ons ontbreekt de motivatie om in de herfst en winter te sporten. We geven daar vooral de koude en regenachtige weersomstandigheden de schuld van. Toch is het belangrijk om ook in deze tijd van het jaar goed te blijven bewegen. Sporten voorkomt heel wat lichamelijke en psychische klachten. Blijf daarom ook in de winter lekker actief bezig.

Gemotiveerd blijven

Het is belangrijk dat je dingen doet waar jij plezier aan beleeft. Is jouw favoriete sport niet te beoefenen vanwege een winterstop, kies dan voor iets heel anders, iets out-of-the-box!
Er zijn genoeg mogelijkheden. In onderstaand de leukste sportieve bezigheden voor de koudere dagen.

Schaatsen: echte Hollandse wintersport

Schaatsen en skiën zijn echte wintersporten. In Nederland is schaatsen razend populair. Tijdens een strenge winter is het mogelijk om op natuurijs te schaatsen, maar om daar nou op te gaan zitten wachten is ook zo wat. Gelukkig zijn er genoeg indoorbanen in Nederland te vinden waar je tussen oktober en april het ijs op kunt. Een ideale manier om (met het hele gezin) ook tijdens de koudere dagen lekker in beweging te blijven.

Skiën en snowboarden

Tijdens het skiën of boarden ben je continu in beweging. Ook wanneer je stil staat ben je bezig om je lichaam in balans te houden. Dit kost veel energie, per uur verbrand je zomaar 450 calorieën. Dit is evenveel als tijdens een uur hardlopen. Geen mogelijkheid om naar de besneeuwde bergen af te reizen? In Nederland en net over de grens in Duitsland zijn diverse indoorbanen met kunstsneeuw. Menig sportcenter heeft ook een oefenborstel baan. Probeer het maar eens.

Goed voorbereid aan de slag

Het is belangrijk dat je goed voorbereid de berg op gaat. Bescherm jezelf goed tegen kou en vallen. Een goede waterdichte en gevoerde jas is niet alleen prettig als het weer wat tegen zit en je lekker warm houdt, een goede jas vangt ook een groot deel van de klap op bij een eventuele val. Ook een helm is onmisbaar bij deze wintersporten. Volgens de Nederlandse Ski Vereniging daalt de kans op hoofdletsel tijdens het skiën en boarden met maar liefst 35% wanneer je een helm draagt.
Wil je een keer gaan mountainbiken? Ook dan zijn deze adviezen van toepassing; goede kleding is het halve werk.

Bekende zaalsporten

Vrijwel alle veldsporten hebben een winterstop. Dat betekent niet dat je stil moet gaan zitten. Ga eens een keer zaalvoetballen of in de zaal hockeyen. Zaalsporten zijn vele malen intensiever dan op het veld. De afstanden zijn kleiner en de bal rolt sneller waardoor je veel harder moet werken met als gevolg een hoge calorieverbranding. In de wintermaanden kun je ook een fitness abonnement nemen. Veel sportscholen hebben een sauna, wat niet alleen goed is, maar ook nog eens erg lekker. Door de warmte komen je spieren helemaal los en minimaliseert spierpijn.

Ga lekker joggen

Ook in de winter is het heerlijk om een rondje te joggen. Hardlopen is één van de gezondste sporten voor je lichaam, zowel voor je fysieke als de mentale ik. Zoek een loopmaatje. Samen lopen is gezelliger en je houdt het hardlopen langer vol. Je slaat ook minder makkelijk een loopafspraak over.

Goed zichtbaar een must

Ook bij hardlopen is het belangrijk te letten op veiligheid. Trek altijd een reflectiehesje aan. Dan ben je goed zichtbaar. Er zijn ook speciale hardloopschoenen voor de donkere dagen. Deze bevatten extra reflectoren, hebben een warme voering en zijn waterdicht. Let er ook op dat het vooral ’s avonds glad kan zijn. Loop dan ook alleen over paden die gestrooid zijn. Je wilt natuurlijk geen onnodige blessures oplopen.

Ook wandelen en fietsen is gezond

Ben je geen fanatieke sporter of zijn er medische redenen waardoor je niet intensief kunt sporten, dan kun je altijd nog gaan wandelen of fietsen. Niets is gezonder dan na een drukke werkdag even uit te waaien in de openlucht. Tip: maak iedere avond na het eten een wandeling of ga een rondje fietsen. Op deze manier komt je stofwisseling goed opgang en kan je lichaam voeding beter verwerken.

Geen excuses meer

Dat lichaamsbeweging goed voor je is weet eigenlijk iedereen wel. Sporten draagt bij aan een gezonder leven, maar ook aan een goed humeur. Bewegen geeft je energie en misschien ook wel een langer leven! Als je sport dan blijft je gewicht op peil, worden spieren sterker, bouw je meer weerstand op en kun je beter slapen. Kortom genoeg redenen om ook tijdens de koudere dagen lekker in beweging te blijven!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Dertig minuten per dag bewegen. Zo doe je dat

Door Redactie GezondTotaal

Loop jij blessurevrij?

Door Gast Blogger

Herfst. Ga naar buiten en geniet!

Door Gast Blogger

Bijzonder notitieboekje: Sta op en wandel

Door Redactie GezondTotaal

Reageer op dit bericht