Tips voor het maken van lekkere recepten met veel groente

post afbeelding

Gezond eten betekent vooral ook gevarieerd eten. Een belangrijk onderdeel daarvan is groente. Voor een volwassene wordt 250 gram groente per dag geadviseerd! Hoe zit dat met jou, haal jij die hoeveelheid iedere dag? Groente hoeft niet slechts een onderdeel van je maaltijd te zijn, het kan ook de basis zijn van het recept. Daarbij moet je er wel op blijven letten dat je ook andere goede voedingsstoffen binnen krijgt. Denk maar eens aan vette vis zoals haring en zalm waarbij inmiddels wordt aanbevolen om het twee keer per week te eten. Hieronder staan wat tips voor groente recepten.

1. Vul de helft van je bord met groente

Als je de 250 gram per dag wil halen is het van belang dat je bij de avondmaaltijd ongeveer de helft van het bord met groente vult. Daarmee haal je de gezonde hoeveelheid in het algemeen wel. Daarbij is het ook belangrijk dat je kiest voor combinaties. Dat zorgt voor extra smaak maar het houdt ook in dat je profiteert van al het goede dat diverse groenten je kunnen bieden.

2. Bij iedere maaltijd op een dag past groente

Een kommetje met sla, tomaat en bijvoorbeeld boontjes kan je bij iedere maaltijd op tafel zetten en is lekker bij het hoofdgerecht maar ook bij de lunch. Uiteraard zijn er ook speciale gerechten waarmee je het ontbijt bijzonder maakt en tevens extra groente gebruikt. Wat dacht je van een groentepannenkoek, of tomatensalsa bij je roerei? Op de boterham kan je divers beleg pimpen met wat groente. Zo wordt een boterham met kaas ineens nog lekkerder.

3. Snoepgroente

Als je snacks overdag kan vervangen door snoepgroente ben je echt goed bezig. Inmiddels kan je snoepgroente kopen bij iedere supermarkt. Maar het is eenvoudig ook zelf te maken en er zijn diverse opties. Niet alleen zontomaatjes maar ook plakjes komkommer, worteltjes, radijsje, reepjes paprika en zelfs bloemkoolroosjes zijn heerlijk als ze vers en knapperig zijn.

4. Drink een extra portie groente

Veel mensen hebben moeite om genoeg tijd te nemen voor het ontbijt, het is niet voor niets dat de smoothie zo populair is geworden. Als jij ook liever een snelle smoothie hebt dan een traditioneel ontbijt, denk dan ook eens aan een groene smoothie. In combinatie met fruit(sap) maak je bijvoorbeeld een lekkere smoothie met andijvie. Het superfood boerenkool is ook een goede keuze voor een groen ontbijt.

5. Doe wat extra groente in klassieke gerechten

Het is vaak even experimenteren omdat smaak zo persoonlijk is, maar vervang eens een vetrijke saus door een groentecoulis met tomaat en paprika. In de macaroni kan je ook extra groente toevoegen om op de kaas te besparen. En wat dacht van nasi en bami met extra knapperige groente? Een lasagne kan je ook eens met groente proberen. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. Zelfs de puree kan je pimpen door de piepers aan te vullen met wortel, knolselderij en groene kool.

Meer groenten en fruit eten verkleint de kans op ziekten zoals kanker. Met deze tips is het een fluitje van een cent om 250 gram groente per dag te halen.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

De baas van de eetbare paddenstoel: Lion’s Mane

Door Redactie

Wat neem je mee op ziekenbezoek?

Door Redactie

Is de basisolie uit CBD producten eigenlijk wel goed voor je?

Door Redactie

Aan oogleden, wallen en andere ouderdomskwaaltjes rondom de ogen is gelukkig iets te doen

Door Redactie

Reageer op dit bericht