Top 5 medicijngebruik bij vrouwen

post afbeelding

Jaarlijks worden er ruim 100 miljoen medicijnen op recept verstrekt. Vrouwen zijn goed voor 60% van dit aantal. Je kan je laten verleiden door direct de conclusie trekken dat mannen veel stoerder zijn en minder snel naar medicijnen grijpen. Dat ligt een stuk genuanceerder.

Er zijn namelijk twee hele simpele verklaringen voor: vrouwen worden gemiddeld 5 jaar ouder dan mannen en ouderen gebruiken 3 tot 4 keer zoveel medicijnen als de gemiddelde Nederlander. Bovendien gebruiken vrouwen hormonale anticonceptie (‘de pil’). Huisartsen schrijven per jaar 3 tot 4 miljoen keer dit medicijn uit.

Meest voorgeschreven

Wat zijn nu de meest voorgeschreven soorten medicijnen bij vrouwen? Ik heb een top 5 opgesteld. Daarbij heb ik de pil niet meegerekend:

1. Slaap- en kalmeringsmiddelen
De medische term is: benzodiazepines. In de volksmond ook wel “pammetjes” genoemd, omdat ze alle eindigen op -pam: oxazepam, temazepam etc.
2. Zogenaamde NSAID’s
Deze medicijnen worden voorgeschreven bij pijn en ontstekingen. Het middel ibuprofen dat je ook zonder recept bij de drogist kunt krijgen, valt in deze groep.
3. Antidepressiva
Waarschijnlijk de groep medicijnen waar de meeste meningsverschillen over bestaan. Werken ze wel, werken ze niet? Worden ze tegenwoordig veel te veel en veel te makkelijk voorgeschreven?
4. Bètablokkers
Dit type medicijn wordt voornamelijk voorgeschreven bij een hoge bloeddruk of hartritmestoornissen, maar ook ter voorkoming van migraine-aanvallen of bij podiumvrees.
5. Middelen bij maagklachten
Dit soort klachten komen vaak voor en dus ook medicijnen hiertegen. Sowieso altijd als je een NSAID (zie no. 2) gebruikt wanneer je wat ouder bent. NSAID’s hebben als bijwerking maagklachten of zelfs maagzweren. Een middel als omeprazol vermindert de kans dat deze bijwerkingen optreden.

Verschil man en vrouw

Bij deze 5 medicijngroepen overtreft de vrouw de man. Dat wil zeggen dat ‘zij’ veel meer van deze medicijnen slikt dan ‘hij’. Er zijn overigens maar een handjevol medicijngroepen waarvan de man meer slikt. De opvallendste zijn: middelen bij ADHD (Ritalin) en medicijnen bij verslaving, bijvoorbeeld Champix, een middel dat je ondersteunt bij het stoppen met roken.

Antidepressiva: nader toegelicht

Nog even terugkomend op de derde, de antidepressiva. Als apotheker vertrouw ik op de feiten en op bewijs. In de wetenschap noem je dit ‘evidence based medicine’: als er geen bewijs is dat een medicijn werkt, moet je het óf gaan onderzoeken óf niet meer voorschrijven. Antidepressiva zijn uitgebreid onderzocht, en wat bleek? Alleen bij zeer ernstige depressies werkt een antidepressivum beter dan een placebo. Voor milde depressies werken ze net zo goed (of net zo goed niet, hoe je het wilt noemen) als een placebo. Je zou dus net zo goed een pilletje zonder werkzame stof kunnen innemen voor hetzelfde effect.

En de bijwerkingen?

Ja, de bijwerkingen zijn er altijd wel. En die zijn niet mis: misselijkheid, braken, seksuele stoornissen, obstipatie of juist diarree, droge mond, slaperigheid of juist slapeloosheid, duizeligheid, trillingen, hoofdpijn, verminderde eetlust…
Ik ben van mening dat het middel niet erger mag zijn dan de kwaal. Maar ik zie ook de andere kant:
Als een vrouw met een milde depressie opknapt door een antidepressivum, dan is er voor haar maar één uitkomst: ze voelt zich beter. Voor haar maakt het niet uit of ze net zo veel op was geknapt met een placebo of een ‘echt’ medicijn. Dat ze zich beter voelt, telt.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Sappen, thee en koffie. Wat is wel en niet gezond

Door Redactie GezondTotaal

Angst voor pijn. Maar wat is pijn eigenlijk?

Door Redactie GezondTotaal

Reageer op dit bericht