Totaal Moederschap: de moeder als alleskunner

post afbeelding

De lat ligt hoog voor moeders

Totaal Moederschap noemt Joan Wolf, onderzoeker en schrijfster van het boek ‘Is Breast Best?’, dit fenomeen. Bij Totaal Moederschap ben jij als moeder de expert in alles waar je kinderen maar mee te maken kunnen krijgen.

Zo wordt er van je verwacht dat je een psycholoog bent, een kinderarts, een leraar, een politieagent, enzovoorts. Als moeder moet je niet alleen je kinderen beschermen tegen het onmiddellijke gevaar, maar moet je ook alle risico’s en bedreigingen voorspellen en voorkomen. Jij bent de moeder en dus compleet verantwoordelijk voor het welzijn van je hummel. En wee je gebeente als je niet alle situaties weet te vermijden die ook maar enigszins nadelig kunnen zijn voor je kind, hoe klein ook. Dus ook die blauwe plek en die geschaafde knie omdat je kind struikelde en op de grond viel. Volgens het Totaal Moederschap principe ben je dan gewoon geen goede moeder. Ook als je als moeder iets wil, zoals een klein beetje tijd voor jezelf, en dit past niet 100% in het schema van je kind, dan heb je gewoon jezelf maar opzij te zetten, zonder discussie.

Moederschap is een feestje

Als je dit zo leest denk je misschien: wat belachelijk. Daar doe ik echt niet aan mee. Maar ga eens bij jezelf na: hoe vaak heb jij je als moeder niet goed genoeg gevoeld? Of schuldig omdat je grenzen stelde, voor je eigen behoeftes opkwam of verplichting moest nakomen (denk bijvoorbeeld aan je werk) en dit voor jouw gevoel ten koste van je kind ging? Heb jij wel eens stiekem staan snikken bij de crèche als je je kleintje daar achterliet om naar je werk te gaan? Is het Totaal Moederschap dan niet eigenlijk wat je van jezelf verwacht?

Totaal Moederschap houden we als moeders zelf in stand. We leggen die lat zo hoog dat we er zeker niet overheen kunnen springen hoe hard we het ook proberen. We vergeten te ontspannen, realistisch te zijn en te beseffen dat we een voorbeeld zijn voor onze kinderen, in alle opzichten. We stellen onmogelijke eisen aan onszelf, waardoor falen eerder regel is dan uitzondering. Dus in plaats van hoogspringers te zijn zouden we maar eens moeten gaan limbodansen. Gaan we wat flexibeler de dag door waarbij we buigen maar niet breken. Houden we ons moederschap dicht bij onszelf, zeggen we gedag tegen het Totaal Moederschap en laten we onze kinderen zien wat een feestje het leven kan zijn.

Dans je mee?


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Super handige tips voor gezonde traktaties

Door Redactie GezondTotaal

Bloggen met AD(H)D: een hele uitdaging

Door Esther van Houten

Obese overgewicht: hoe leg je dat je kinderen uit

Door Lena van den Berg

Tips over voeding tijdens je zwangerschap

Door Redactie GezondTotaal

Reageer op dit bericht