‘Trillen is je therapeut’

post afbeelding

Jolanda ging op uitnodiging een TRE workskop volgen. In deze blog deelt zij haar ervaring en legt ze uit wat TRE precies is.

‘Geen trucje, maar oefeningen om spanningen overal in je lichaam los te laten. Zodat je back to basic gaat, naar je natuurlijke staat van ontspanning.’ Dat is wat Daan Timmers ons belooft aan het begin van de TRE-workshop.

Alle spanning loslaten

Als een van de weinigen in Nederland is Daan bevoegd TRE-docente. TRE, tension releasing exercises, is bedoeld om de spanning los te laten die je in de loop van de dag, week, jaar en ja, je hele leven in je lichaam hebt opgebouwd. Nou, dat is veelbelovend.

Iedereen heeft er last van

Nu voel ik me doorgaans vrij ontspannen. Naarmate ik ouder wordt zelfs steeds meer. Maar spanning ontstaat volgens Daan ook bij het ontwijken van die plotseling voorbijrazende scooter, door een (sport)blessure, nare beelden op tv, onenigheid op je werk. Daar heeft iedereen mee te kampen, wil ze maar zeggen. En al die spanning bouwen we wel op, maar niet af. Precies dat afbouwen, of ontladen en loslaten uit je lichaam, is wat TRE belooft.

Spieren en stress

Het werkt eigenlijk heel simpel. We beginnen de workshop met een serie oefeningen die de spanning in de bovenbeenspieren (de psoas) flink doet toenemen. Juist deze spieren komen in actie bij stress. Vervolgens, liggend op de grond, geven we de spieren als het ware de ruimte om te ontladen in de vorm van trillen. ‘Trillen is je therapeut’, zegt Daan om vervolgens, als om me heen het trillen alsmaar heviger wordt bemoedigend ‘geniet ervan’ te zeggen.

Beter in je vel zitten

Genieten is niet het eerste waar ik aan denk. Maar na afloop hoor ik van anderen mooie verhalen over warmte, loslaten en een gelukzalig gevoel dat door het trillen ontstaat. Daan: ‘Op den duur kun je overal in je lichaam waar je ooit spanning hebt opgebouwd dat via TRE (leren) loslaten. Met oefeningen die je gewoon thuis kunt doen.’ Iedere dag of net zo vaak als je het prettig en nodig vindt. Zodat je beter in je vel komt te zitten.

Chillen, nee trillen

Daan toont zich betrokken en professioneel en creëert een veilige omgeving voor haar deelnemers. Of TRE het voor mij meer betekent dan lekker even ontspannen en weg van de stress van alledag, ik betwijfel het. Voor het diepere ontspannen zijn er andere manieren, die mij meer aanspreken. Maar ach, waarom niet: in plaats en van chillen gaan we voortaan trillen!

Foto: Brigitte Kroone


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

3 activiteiten die ontspannend werken

Door Redactie GezondTotaal

Zo raak jij op vakantie minder snel aan de diarree

Door Gast Blogger

Bah! Op vakantie met een koortslip

Door Gast Blogger

Vruchtbaarheid: de kwaliteit van sperma

Door Redactie GezondTotaal

Reageer op dit bericht