Twee type patiënten op het spreekuur bij de plastisch chirurg

post afbeelding

Jong en oud hebben andere vragen en wensen bij de plastisch chirurg

Dat heeft niets te maken met het gemak waarmee de ene groep wel en de andere niet informatie verzamelt. Het heeft alleen maar te maken met het soort ingrepen die in een bepaalde leeftijdsgroep vaker worden uitgevoerd. Bij de jongere groep betreft het vaak een borstcorrectie of een liposuctie en bij de oudere groep heeft het meestal te maken met verouderingsverschijnselen van het gezicht.

De jongere patiënt is doelbewust en goed geïnformeerd

Door deze verdeling verlopen de spreekuren ook heel anders. Een vrouw die voor een borstcorrectie komt, zal zeker geïnteresseerd zijn in het technische verhaal over de protheses en de operatie, maar eigenlijk weet ze dat allemaal al. Ze zal vooral willen weten welke prothese voor haar het mooiste is, of in het geval van een liposuctie, hoe de contour van het been of de buik eruit kan komen te zien. En, omdat ze zich ook zo goed hebben voorbereid willen ze meestal ook snel weten wanneer de behandeling kan plaats vinden. Doelbewust zijn ze.

De oudere patiënt informeert naar mogelijkheden met bijbehorende behandeling

Patiënten uit de groep tussen 35 en 65 komen meestal voor het gezicht. Ze weten eigenlijk wel heel goed wat ze stoort, maar zijn vooral benieuwd naar alle mogelijkheden. Het consult is bij hen ook gevarieerder. Soms is het advies een simpele huidbehandeling maar soms is het ingrijpender, bijvoorbeeld een operatieve ingreep. En natuurlijk kunnen combinaties hiervan ook voorkomen.

“Ik vind dat ik er ouder uit zie dan dat ik me voel, vertelt u maar wat daar aan gedaan kan worden”

De typische vertegenwoordigster van de laatste groep komt in mijn spreekkamer met de opmerking: “ik vind dat ik er ouder uit zie dan dat ik me voel, vertelt u maar wat daar aan gedaan kan worden”.

Als je dan de mogelijkheden, en soms ook onmogelijkheden op een rijtje hebt gezet, dan nemen ze dat mee om erover na te denken. Vaak komen ze ook nog een keertje terug. En terecht, heel eenvoudig is het niet altijd.

Een uitzondering op bovenstaande is natuurlijk de cliënt met de hangende bovenoogleden. Tegenwoordig is dat zo’n veel uitgevoerde ingreep dat iedereen wel een paar mensen kent die het hebben ondergaan. En daarbij het is nogal voor de hand liggend wat er aan gedaan moet worden: die luikjes moeten weg.

Zo eenvoudig is het niet, iedere patiënt is maatwerk

Natuurlijk stel ik het nu wel wat eenvoudig voor. Niet iedereen is hetzelfde, er zijn natuurlijk veel meer ingrepen dan bovengenoemde. Maar toch onderscheidt de groep met het ouder wordende gezicht zich door de veelheid aan mogelijkheden die er zijn om er wat aan te doen. En dat maakt het spreekuur bezoek ook wat ingewikkelder.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Alles over anorexia nervosa

Door Redactie GezondTotaal

De top 3 trends cosmetische chirurgie

Door Gast Blogger

Borstkanker: behandelingen en reconstructie

Door Felicia Smits

Tijd: het is mijn vijand en voor even mijn vriend

Door Femke van Rossum (1973 - 2016)

Reageer op dit bericht