UV straling: pas op voor oogschade

post afbeelding

Wist je dat op een zonnige dag tijdens de skivakantie de UV straling wel 10x hoger is dan in ons land? Teveel aan UV straling verhoogt het risico op oogschade. Het blijkt echter dat weinig wintersporters hiervan op de hoogte zijn, namelijk maar 7 procent.

Goede bril tijdens wintersport

Bijna iedereen weet dat UV straling slecht is voor je huid, maar dat het ook schadelijk voor je ogen is, weten maar weinig mensen. Goede bescherming van je ogen tijdens de wintersport is echt nodig om ervoor te zorgen dat je ook op latere leeftijd nog goed kunt zien. Het Oogfonds waarschuwt daarom wintersporters en geeft op haar website tips voor het kopen van een goede ski- of zonnebril.

Ook bescherming bij bewolking

Wie zijn ogen langdurig niet goed beschermt, verhoogt daarmee het risico op maculadegeneratie (afgekort MD) en cataract, ook wel bekend als staar. Dit zijn twee van de meest voorkomende oogziektes bij ouderen. En wist je dat de helft van de UV straling door het wolkendek heen komt? Daarom is ook op bewolkte dagen een ski- of zonnebril met een 100% UV-filter absoluut een ‘must’. Kinderogen zijn ook nog eens extra kwetsbaarder voor UV, dus voor hen is goede bescherming extra belangrijk.

Sneeuwblindheid

Een acuut gevolg van blootstelling aan teveel UV staling is sneeuwblindheid. Dit is een vorm van hoornvliesontsteking waarbij de ogen rood worden en de oogleden opzwellen. De ogen zijn dan als het ware verbrand door de zon. Sneeuwblindheid is erg pijnlijk en een flinke domper tijdens je vakantie. Gelukkig verdwijnen deze klachten normaal gesproken na enkele dagen en ontstaat geen permanente schade aan de ogen.

Tips voor het kiezen van de juiste zonnebril:

  • De bril moet 100% UV-bescherming geven. Op een sticker of in de beschrijving van de bril staat dit aangegeven als 100% UV of als UV 400.
  • De glazen moeten gemaakt zijn van onbreekbaar polycarbonaat, zodat er bij een val geen scherven in je ogen kunnen komen.
  • De bril moet goed aansluiten op je gezicht. Dit voorkomt dat UV-licht je ogen kan bereiken.
  • Een polariserende bril neutraliseert hinderlijke schitteringen zoals de weerkaatsing van de zon op sneeuw.

Kijk op site van Oogfonds voor meer tips.


GD Star Rating
loading...

Reageer op dit bericht