Vaginale schimmelinfectie: oorzaak en oplossing

post afbeelding

Zo’n 70% van de vrouwen heeft wel eens last gehad van een vaginale schimmelinfectie en bij 30% van de vrouwen komt de vagina schimmelinfectie regelmatig terug. Behalve dat een vaginale schimmelinfectie gênant kan zijn, is het vooral vervelend. De infectie gaat gepaard met een vervellende (branderige) jeuk.

Wat is een vaginale schimmelinfectie?

Een vaginale schimmelinfectie wordt meestal veroorzaakt door een schimmelinfectie met de Candida Albicans schimmel. Bij een vaginale schimmelinfectie wil men dan ook wel over kortweg Candida spreken. Zowel vrouwen als mannen dragen de Candida Albicans schimmel altijd bij zich. Deze schimmel is te vinden in de darmen, de slokdarm, op de huid (met name in warme en vochtige huidplooien) en in de mond. Candida Albicans voelt zich prettig op warme en vochtige plekken. In de darmen maakt Candida Albicans onderdeel uit van de darmflora. In de darmen wordt Candida Albicans (normaal gesproken) in toom gehouden door de goede bacteriën in de darmen. In de darmen heerst een balans tussen goede en slechte schimmels en bacteriën. Candida Albicans wordt een probleem als deze schimmel kan gaan overgroeien, er ontstaat dan een schimmelinfectie.

Herkennen van een vaginale schimmelinfectie

Een vaginale schimmelinfectie is niet altijd even eenvoudig om te herkennen, zeker niet in een vroeg stadium. Een vaginale schimmelinfectie kan je herkennen aan:

 • Verandering van de vaginale afscheiding. Waar deze normaal gesproken doorzichtig en vloeibaar is wordt deze wit en brokkelig bij een vaginale schimmelinfectie. Deze afscheiding heeft nauwelijks of geen geur. Als de afscheiding grijswit of groengelig wordt en onaangenaam gaat ruiken dan is er sprake van een bacteriële infectie, niet van een schimmelinfectie.
 • Een vaginale schimmelinfectie zorgt voor een behoorlijke inwendige jeuk welke in sommige gevallen ook uitwendig is. De schaamlippen en de huid rond de schaamlippen kunnen in sommige gevallen ook gaan jeuken. De jeuk is zo heftig dat je het liefst zou wrijven of krabben, dit kan je echter beter niet doen. Vanwege de schimmelinfectie is de huid kwetsbaarder dan normaal en kan daardoor sneller beschadigd raken.
 • Door de vaginale schimmelinfectie raakt de huid in en rond de vagina geïrriteerd, de huid kan daarbij branderig aanvoelen. Urineren kan pijnlijk zijn, en er kan pijn zijn bij het vrijen.
 • Bij een vaginale schimmelinfectie worden de schaamlippen en de vagina rood.

Oorzaken van een vaginale schimmelinfectie

Candida Albicans is bij iedereen in het lichaam aanwezig en kan een schimmelinfectie veroorzaken als deze schimmel de kans krijgt te gaan overgroeien. Candida krijgt de kans te gaan overgroeien op het moment het lichaam uit balans raakt. Veel voorkomende oorzaken van een overgroei van Candida Albicans zijn:

Antibiotica
Antibiotica dood niet alleen de slechte bacteriën maar ook de goede bacteriën welke normaal gesproken overgroei van Candida Albicans voorkomen. Een antibiotica kuur kan de balans tussen goede en slechte schimmels en bacteriën in de vagina verstoren waardoor er na de antibiotica kuur een schimmelinfectie kan optreden.
Hormonale veranderingen
Veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen leiden tot een vaginale schimmelinfectie. Bij zwangerschap is er sprake van hormonale veranderingen maar ook rond de menstruatie en bij de menopauze.
Stress
Bij (langdurige) stress verminderd de algehele weerstand tegen ziekteverwekkers en loopt men een grotere kans om een vaginale schimmelinfectie op te lopen.
Diabetes
Diabetes zorgt voor een lagere weerstand waardoor de kans op een vaginale schimmelinfectie bij diabetici groter is.
Een droge vagina
Sommige vrouwen worden van zich zelf onvoldoende vochtig bij geslachtsgemeenschap. Hierdoor kunnen er in de vagina kleine wondjes ontstaan waardoor (schimmel)infecties de kans krijgen zich snel te ontwikkelen. In deze gevallen kan glijmiddel uitkomst bieden.
Gebruik van (teveel) zeep
De pH-waarde binnen de vagina hoort tussen de 4 en 5 te liggen. Door regelmatig de vagina met zeep te wassen wordt de zuurgraad van de vagina verstoord. Door de verstoorde zuurgraad kan Candida Albicans gaan overgroeien. Het is daarom beter de vagina met water te wassen of met speciale zeep welke de zuurgraad niet verstoord.

Vaginale schimmelinfectie verhelpen

Als je met een vaginale schimmelinfectie naar de huisarts gaat dan zullen (normaal gesproken) in eerste instantie tabletten worden voorgeschreven welke je vaginaal dient in te brengen. Als dat niet of onvoldoende helpt dan kunnen er medicijnen worden voorgeschreven welke je oraal dient te nemen. In veel gevallen kan je een vaginale schimmelinfectie echter zelf verhelpen zonder dat je naar de huisarts hoeft te gaan.

Zaken welke je zelf kunt doen bij een vaginale schimmelinfectie:

 • Zorg er voor dat je tijdens de menstruatie regelmatig je maandverband of tampon verschoont.
 • Slaap zonder onderbroek in een ruime pyjama.
 • Veeg je ontlasting altijd van voor naar achter af. Hiermee wordt voorkomen dat Candida Albicans uit de darmen in aanraking komt met de vagina.
 • Vrij alleen als je voldoende nat bent, zorg voor een lang voorspel of gebruik glijmiddel.
 • Neem 2 maal daags een vaginale douche met 6 druppels Tea Tree olie.
 • Neem een desinfecterend bad waarin een halve kilo keukenzout in opgelost is.
 • Door yoghurt in de vagina aan te brengen help je de zuurgraad van de vagina naar beneden.
 • Was je ondergoed altijd op minimaal 60 graden.
 • Zorg voor een goede algehele weerstand door regelmatig te sporten en gezond te eten.
 • Was je vagina nooit met zeep, alleen met water of gebruik speciale zeep welke is afgesteld op de zuurgraad van de vagina.
 • Verschoon dagelijks je onderbroek.
 • Trek na het zwemmen zo snel mogelijk weer droge kleding aan. De Candida schimmel voelt zich prettig in een warme en vochtige omgeving.

Gebruikte bronnen:
Genees het zelf
National Institute of Allergy en Infectious Diseases 
American Society for Colposcopy and Cervical Pathogy


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Valkuilen gezonde leefstijl bij diabetes 2

Door Gast Blogger

Het belang van goede voetverzorging

Door Gast Blogger

Onderzoek naar oogproblemen bij diabetes

Door Redactie GezondTotaal

Gezond afvallen. Hoe doe je dat?

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht