Vaginisme uit de taboe sfeer halen

post afbeelding

Binnenkort start er een nieuwe deskundige met het bloggen rondom vaginisme. Dit gebeurt in samenwerking met een nieuwe website over vaginisme onder het motto: ‘Van vrijen doet pijn naar vrijen is fijn’. In dit artikel korte toelichting op vaginisme en de website.

Wat is vaginisme?

Vaginisme zorgt ervoor dat penetratie niet mogelijk is of zeer pijnlijk is. Dit komt doordat vrouwen hun bekkenbodemspieren onbewust en/of ongewild aanspannen. Dit heeft meestal een psychologische en soms een fysieke oorzaak. In Nederland hebben meer dan 150.000 vrouwen last van vaginisme. Bij 30 procent van de vrouwen is dit ontstaan door seksueel misbruik.

Moeilijk bespreekbaar te maken

Door het taboe op deze aandoening, vinden vrouwen die lijden aan vaginisme moeilijk hulp. Ze vinden het vaak moeilijk dit onderwerp bespreekbaar te maken met hun huisarts, hun partners, vrienden en ouders, of met hulpverleners. Als vrouwen al hulp zoeken en krijgen dan zijn dit meestal gesprek met seksuologen en oefeningen bij bekkenbodemtherapeuten, maar helaas zijn niet alle vrouwen hiermee geholpen. De informatie die ze vinden op internet is vaak eenzijdig of niet oplossingsgericht.

Individuele ervaring

Vanwege het ontbreken of moeilijk vinden van bruikbare informatie, hebben een ervaringsdeskundige en een psycho-fysieke-expert een nieuwe website over vaginisme gelanceerd: vaginisme.nl. De website biedt meerdere oplossingen omdat het de hoogste tijd is dat iedere vrouw met vaginisme dit kan oplossen. Zowel de fysieke als de psychologische kant van vaginisme komen aanbod, maar de nadruk ligt op de individuele ervaring: een vrouw met vaginisme kan zelf – eventueel met partner en/of hulpverlener – onderzoeken wat werkt voor haar.

Oefeningen en stappenplan

Zo biedt de website diverse oefeningen die je kan doen om de pijn te verminderen, ondersteund met een stappenplan. Dit zijn zowel individuele oefeningen als oefeningen die je met een partner kan doen. De oefeningen gaan verder dan het leren aanspannen en ontspannen van de bekkenbodem, zodat de vaginistische reactie daadwerkelijk vermindert.

Informatie voor partners

Ook heeft de website informatie voor partners van vrouwen die lijden aan vaginisme, en voor hulpverleners zoals psychologen en therapeuten. Daarnaast is een deel van de site toegespitst op informatie over seksueel misbruik en het verwerken hiervan.

Lotgenotengroepen

Vaginisme.nl organiseert ook gespreksgroepen voor vrouwen met vaginisme. Daarnaast organiseert ze ook gespreksgroepen voor de partners, omdat ook partners zoeken naar oplossingen en manieren om met vaginisme om te gaan. Om het gesprek rond vaginisme nog laagdrempeliger te maken komt er binnenkort een eigen forum.
Dankzij de site vaginisme.nl is pijn bij het vrijen niet langer iets waar je alleen voor staat.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Gelezen: Overwin je vaginisme

Door Jacqueline van de Bilt

Documentaire vaginisme: my fucking problem

Door Jacqueline van de Bilt

Sexting: stuur nooit door!

Door Astrid Kremers

Vaginisme: wat schaamde ik mij!

Door Jacqueline van de Bilt

Reageer op dit bericht