Vakantie en gezond plas- en bekkenbodemgedrag

post afbeelding

Normaal plaspatroon

Een normaal plaspatroon is afhankelijk van dat wat je drinkt. Een normale vochtinname voor een volwassene ligt rond de twee liter. Een handige richtlijn voor volwassenen is: 25 milliliter x je lichaamsgewicht (kg). Gemiddeld plast een volwassene 4 tot 6 maal daags met uitgeplaste volumes rond 300 ml, bij voldoende drinken.

Drinken, drinken, drinken

Tijdens warm weer is het goed om hier een schepje boven op te doen. Meer drinken. Via transpiratie kan je lichaam namelijk veel vocht verliezen. Je darmen kunnen dan vocht tekort komen, dit kan weer leiden tot obstipaitie.

Niet hangen, maar ontspannen zitten om te plassen op vakantie

Veel vrouwen gruwelen al bij de gedachte van een openbaar toiletbezoek op vakantie of op (door)reis. Als het moment dan daar is gaan veel vrouwen boven het toilet hangen om de bril maar niet aan te hoeven raken. Het is belangrijk om goed ontspannen op de toilet te gaan zitten maar helaas laat de hygiëne op openbare toiletten vaak te wensen over en gaan veel vrouwen hangen om hun behoefte te doen. In deze houding is het echter onmogelijk om goed je bekkenbodem te ontspannen. Het gevolg kan zijn dat je enigszins gaat persen tijdens het plassen. Door het persen gaat je urine als het ware wervelen in je plaas en kun je minder goed leegplassen. Hierdoor heb je een grotere kans op blaasontstekingen.

De oplossing: papieren toiletbrilletjes!

Een goedkope, hygiënische en gezonde oplossing is het kopen van papieren toiletbrilletjes. Verkrijgbaar bij vrijwel iedere drogist en ideaal voor op vakantie. Zo hoef je je geen zorgen meer te maken over de vieze toilet en kun je op een ontspannen manier je behoefte doen. Als je dan toch bij de drogist bent, neem direct een pakje of zakje hygiënische doekjes mee. Zo weet je zeker dat je op elk openbaar toilet ontspannen op de bril kunt gaan zitten.

“Shy Bladder” (verlegen blaas)

Ooit gehoord van een “shy bladder? Letterlijk vertaald betekent dit een ‘verlegen blaas’. Iedereen kent het wel. Die vreselijke openbare toiletten op campings die gescheiden zijn door schotten en boven aan de onder- en bovenzijde. Je schaamt je voor het geluid dat je produceert tijdens het plassen, of poepen. Het plassen komt moeizaam op gang en je hebt een verkrampte houding: je plascentrum in je hernenen voelt zich geremd en geeft geen ’toestemming’ om te plassen. Wanneer je hier last van hebt, ga dan alsjeblieft net persen, dit werkt averechts. Probeer rustig je bekkenbodem aan te spannen en weer plotsklaps te ontspannen. Twee tot drie keer herhalen en het plassen komt op gang. Blijf nooit langer dan 5 minuten op het toilet zitten (persen), dit kan leiden tot aambeien, pijnlijk en vervelend, zeker tijdens je vakantie.

Zorgeloos op vakantie

Wil je toch genieten van je vakantie en zo min mogelijk bezig zijn met je ontlasting? Probeer dan goed op je eten en drinken te letten. Kies in ieder geval voor het eten van fruit. Met name kiwi, peer en vurchtensappen geven soepelere ontlasting. Voldoende drinken en een ontspannen plashouding kunnen veel ellende voorkomen.

Kortom; ook tijdens de vakantie verdienen je blaas, darmen en bekkenbodem aandacht en zorg!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Het ene pilletje is het andere niet!

Door Colette Rombouts

Zo raak jij op vakantie minder snel aan de diarree

Door Gast Blogger

Darmkanker. Hoe eerder onderkend, hoe beter!

Door Gast Blogger

Chronisch ziek en erop uit: waar moet je rekening mee houden?

Door Simone Cober

Reageer op dit bericht