Veel voorkomende voetklachten: hielspoor

post afbeelding

Wellicht heb je de omschrijving hielspoor weleens gehoord of ben je er mee geconfronteerd. Maar wat is het, hoe ontstaat het, hoe geneest het en nog belangrijker hoe kan je het voorkomen. Dat kan je in dit artikel lezen.

Wat is hielspoor?

Er wordt over hielspoor gesproken als de peesplaat aan het hielbeen begint te verkalken. Hierbij kan ook een ontsteking ontstaan bij de hiel. In de medische wereld noemt men hielspoor ook wel fasciitis plantaris. Het probleem is een van de meest voorkomende voetklachten. Ongeveer 10% van de bevolking krijgt ermee te maken en vaak tussen de leeftijd van 40 en 60. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het belangrijkste symptoom is pijn bij lang staan of lopen.

Hoe ontstaat hielspoor?

Er zijn meerdere oorzaken mogelijk, maar in het algemeen levert overbelasting hielspoor op. Overbelasting is op veel manieren mogelijk. Gelukkig sporten of bewegen we steeds meer maar als dat op een verkeerde manier gebeurt, is overbelasting vaak het gevolg. Ook de volgende oorzaken zijn bekend:

  • Staand beroep: Als je veel en lang moet staan, is de hiel een van de probleempunten.
  • Voetafwijkingen: Platvoeten of holle voeten vergroten de kans op hielspoor.
  • Slechte schoenen: Onvoldoende of slechte demping.
  • Overgewicht.
  • Leeftijd: Boven de leeftijd van 45 is de kans op hielspoor groter.

Er zijn ook een aantal medische problemen die hielspoor kunnen veroorzaken

  • Trauma: Dit kan plotseling ontstaan door een verkeerde beweging of als je ergens onverwacht op trapt.
  • Hiel-kussen atrofie: Vooral bij ouderen wil het dempend vetweefsel onder de hiel wel eens afnemen of zelfs geheel verdwijnen.
  • Beklemde zenuw: Als een zenuw klem komt te zitten onder de hiel kan dit ook tot hielspoor leiden.

Hoe geneest hielspoor?

Goede voetverzorging is altijd belangrijk, maar ook intern kunnen er problemen ontstaan. Gelukkig is dit probleem goed te behandelen en regelmatig verdwijnt het zelfs zonder enige behandeling. Als hielspoor nog in het beginstadium is, kan je met zelfhulp het probleem goed aanpakken. Hierbij moet je denken aan voldoende rust, oefeningen, goede schoenen en het gebruik van hulpmiddelen, zoals inlegzooltjes.

Als dit niet helpt, is een bezoek aan een therapeut de volgende stap. Deze beoordeelt de stand van de voeten en zal speciale oefeningen en steunzooltjes ‘op maat’ voorschrijven.

In de meest ernstige gevallen zullen injecties worden gegeven of zal hielspoor middels een operatie worden verholpen.

Hoe voorkom je hielspoor?

Uiteraard is voorkoming van overbelasting de beste manier om hielspoor te voorkomen. Let op met sporten, zeker als je een dagje ouder wordt of een voetafwijking hebt. In een staand beroep hoor je regelmatig even te gaan zitten om schade aan je hielen maar ook knieën en heupen te voorkomen. Ook overgewicht zorgt in het algemeen voor meer problemen dan alleen hielspoor, probeer hier iets aan te doen. Goede schoenen geven steun en comfort en ook hier geldt dat dit belangrijk is voor je hele lichaam.

Hielspoor kan het beste behandeld worden in het beginstadium. Het probleem merk je vaak het eerst bij het opstaan. De pijn is dan het meest hevig maar verdwijnt meestal alweer na een paar stappen. Ook pijn na lang staan of lopen die je eerder niet voelde is een mogelijk signaal.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Thuis in shape blijven? Volg deze tips!

Door Redactie

Dit zijn de kosten van een cosmetische ingreep

Door Redactie

De gezondheidsvoordelen van CBD olie

Door Redactie

Tips om lichamelijke klachten tijdens het thuiswerken te verminderen

Door Redactie

Reageer op dit bericht