Veilig bruin worden? Bescherm je gezicht tegen de zon en vertraag de beginnende tekens van ouder worden.

post afbeelding

Verantwoord genieten van de zon

Als vuistregel: niet in de volle zon tussen 11.00 uur en 16.00 uur. Daarbij hoort verder natuurlijk het insmeren met een hoge factor. Veel mensen denken niet meer bruin te worden bij het dragen van een hoge factor. Zelfs met factor 30-50 wordt je gewoon bruin, maar het duurt alleen iets langer. Daarentegen word je wel veel mooier, egaler en gelijkmatiger bruin.

Zonnen anno 2012; niet bakken!

Naar het strand alleen in de namiddag. Wat mij betreft is het bakken in de volle zon echt achterhaald anno 2012. Je huid komt op den duur onder de pigmentvlekken en rimpels te zitten en de structuur van de huid wordt perkament. Dat geldt overigens ook voor de zonnebank. Ik wil graag benadrukken dat dit superslecht is voor je huid.

Zonnebrand met een hoge factor

De grootste fabel op het gebied van zonnen is dat je je kunt beschermen met hoge factor tegen de schadelijke effecten van het zonnen. Veel mensen denken dat ze juist langer de zon in kunnen na het smeren van factor 50, of wanen zich beschermd. Dit is ten onrechte. Er zijn studies geweest waaruit blijkt dat mensen die zich insmeren met hoge factor eerder huidkanker kregen dan mensen die zich niet insmeerden. Hoe dat komt? Mensen die zich niet insmeerden bleven uit de zon om niet te verbranden. Mensen die zich steeds insmeerden met factor 50 gingen wel en veel langduriger de zon in. Je verbrandt minder snel maar als je langer de zon ingaat vang je toch veel meer straling op dan als je in de schaduw blijft.

Huidverbeterende behandelingen en een zonvakantie?

Voor een zonvakantie zou ik persoonlijk uitkijken met het doen van huidverbeterende behandelingen. 2 weken voor de vakantie stoppen met vitamine a creme/retinol producten, fruitzuurproducten. Ook geen peelingen/microdermabrasie doen voordat je de zon in gaat. In de zomer moet je hier ook mee uitkijken. Heb je toch een peeling/microdermabrasie gehad net voor je de zon ingaat dan extra goed en vaak insmeren en uit de zon blijven. Je kunt anders makkelijker verbranden en pigmentstoornissen ontwikkelen.

Botox en een zonvakantie?

Met Botox mag je opzich gewoon in de zon. Direct na de behandeling niet aan gaan lopen wrijven. Na een behandeling met een filler zou ik wel extra goed insmeren in de eerste 2 weken na een behandeling. Als je namelijk verbrand in de zon heeft dat ook zijn invloed op de huid. Je kunt dan een ontstekingsreactie krijgen en dat kan zijn wisselwerking hebben op een filler.

Verwen je huid na een zonvakantie

Na terugkeer van vakantie, zeker in de herfst is, het echt super om je huid op te frissen met een kuurtje peelingen. Door de zon, droogte en het vele smeren kun je soms de celvernieuwing hebben vertraagd waardoor de huid er doffig (weliswaar bruin maar dof bruin) uit gaat zien. Door een paar peelingen knapt de huid enorm op. Ook het thuis hervatten van huidverbetering zal zorgen dat de huid weer opknapt.

Dus: blijf uit de volle zon en smeer je ook in de schaduw goed in. Bakken is niet meer in de mode! De gezonde vitamine D krijg je echt nog wel in voldoende hoeveelheid binnen als je uit de volle zon blijft.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

‘Maar ik zit nooit in de zon’

Door Judith Doodeman

Zo raak jij op vakantie minder snel aan de diarree

Door Gast Blogger

Huidkanker: een chronische ziekte?

Door mw. dr. V. Heydendael

Weet jij wat je moet doen bij een brandwond?

Door Redactie GezondTotaal

Reageer op dit bericht