Vernietigt online dating de liefde?

post afbeelding

Online dating is nu een van de meest voorkomende manieren om een relatie te beginnen. Maar is het de vervulling van onze dromen – of maken we ons geliefde ideaal van romantiek kapot?

Online dating

Online dating: biedt de droom van echte liefde, maar voor velen is casual sex het doel. Twijfels bij het kiezen van een dating site? Lees dan eerst reviews over datingsites op NederlandReview.

“Ik zeg je, dit is het jaar van de ware liefde, het echte ding.”. Zo schrijft Assepoester69 (AKA Jennifer – ze is geboren in 1969) in haar blog over haar online dating ervaringen. “Je kon dit tot nu toe niet doen. Je ging verder met wachten op je prins, en je bleef maar wachten, omdat hij niet wist dat je aan het wachten was. Nu kun je online daten, en iedereen weet het. Het kan niet anders dan dat het werkt. Het enige wat je hoeft te doen, is rondkijken.”

Ze heeft gelijk. Vorig millennium ontmoette 72% van ons onze partners op school of universiteit, op het werk of in netwerken van familie of vrienden. De andere 28% ontmoette de liefdes van hun leven waarschijnlijk in het uitgaansleven. Het internet is revolutionair omdat het ons gemakkelijk maakt om contact te maken met mensen die we niet kennen en, beter nog, met mensen die niet noodzakelijkerwijs in het je omgeving wonen, er uitzien als trollen of modellen, ook al zijn ze 43 jaar oud.

Online dating de tweede meest voorkomende vorm van dating

Volgens een nieuw onderzoek van psychologen van de Universiteit van Rochester in de VS is online dating de tweede meest voorkomende manier om een relatie te beginnen – na een ontmoeting via vrienden. Het is voor een deel populair geworden, zegt een van de auteurs van het rapport, professor Harry Reis, omdat andere methoden algemeen worden gezien als zeer inefficiënt. “Het internet belooft veel goeds voor het helpen van volwassenen bij het vormen van gezonde en ondersteunende romantische partnerschappen, en die relaties zijn een van de beste voorspellers van emotionele en fysieke gezondheid,” zegt hij.

Online dating biedt de droom van het verwijderen van de historische obstakels voor echte liefde (tijd, ruimte, je vader die op de stoep zit met een jachtgeweer en een uitdrukking die zegt dat geen enkele jongen goed genoeg is voor mijn meisje). En online datingsites maken het zeker makkelijker dan ooit om de prins op het witte paard of de sprookjesprinses te vinden. Tenminste dat is wat Assepoester69 gelooft.

Online daten voor seks

Maar ze heeft het ook mis: het werkt vaak niet – niet in de laatste plaats omdat er elders in cyberspace mensen zijn zoals Nick, die niet op zoek zijn naar liefde van online dating sites, maar naar seksuele ontmoetingen die net zo bederfelijk en vervangbaar zijn als yoghurt. In zijn seksblog komt Nick erachter dat hij 77,7% van de vrouwen die hij via online dating sites heeft ontmoet de eerste nacht in bed heeft gekregen, en dat 55% van zijn afspraakjes “eenmalig” waren, drie “ijskoud”, twee “niet te groot”, acht “heet” en twee “atomair”. Dankzij het internet zijn dergelijke zaken mogelijk.

Maar er is nog een ander probleem voor de droom van online romantische vervulling: in de hypermarkt van het verlangen, is het bijna onmogelijk om te kiezen.

“Als je naar hun profielen kijkt, zijn ze allemaal hetzelfde”, jammert channelchris in haar blog. “Charmant, sportief, ruimhartig, grappig, ‘no mind games’, knap, sensueel, … Als iedereen zich in alle opzichten als praktisch perfect presenteert, dan moet je je wel zorgen maken.

Dating is compleet veranderd

De voorgaande sexbloggers worden geciteerd door de Sorbonne socioloog Jean-Claude Kaufmann in zijn nieuwe boek Love Online, waarin hij nadenkt over wat er sinds het millennium met romantische relaties is gebeurd. Het landschap van dating is volgens hem volledig veranderd. Vroeger hadden we ouders om ons te helpen trouwen, nu moeten we voor onszelf opkomen. We hebben meer vrijheid en autonomie in ons romantische leven dan ooit en sommigen van ons hebben die vrijheid gebruikt om de doelen te veranderen: monogamie en het huwelijk zijn niet langer de doelen voor velen van ons; het gaat vaak om seks als een onschadelijke vrijetijdsbesteding waarbij het plezier wordt gemaximaliseerd en het gedoe van betrokkenheid wordt geminimaliseerd.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

5 redenen waarom je ouders een hoortoestel zouden moeten dragen

Door Redactie

Gezond thuiswerken, hoe doe je dat?

Door Redactie

Vijf apps voor minder stress

Door Redactie

Waar moeten goede mondkapjes aan voldoen?

Door Redactie

Reageer op dit bericht