Verzekeren tegen ziektekosten? Hier moet je op letten

post afbeelding

Wist je dat je in Nederland verplicht bent om jezelf te verzekeren tegen medische kosten? De overheid heeft een basisverzekering samengesteld, waar iedere volwassen burger verplicht gebruik van moet maken. Deze sluit je niet af bij de overheid zelf, maar bij een verzekeraar. Wat de verzekering precies dekt, dat heeft de overheid wel besloten. De dekking kan jaarlijks iets worden aangepast, maar het doel blijft hetzelfde: iedere Nederlander toegang geven tot de meest noodzakelijke zorg, zodat kosten nooit een reden kunnen zijn om geen medische hulp te zoeken, terwijl zorgverleners op hun beurt geen zorgen hoeven te hebben over al te veel onbetaalde rekeningen.

Alhoewel de dekking bij iedere verzekeraar gelijk is, kan het toch de moeite waard zijn de verschillende opties goed met elkaar te vergelijken voordat je een basisverzekering afsluit. En dat geldt bij een aanvullende verzekering nog eens extra, want hier kunnen de dekkingen heel sterk verschillen.

De basisverzekering: gelijk, maar soms een beetje anders

Een basisverzekering afsluiten is verplicht, waarbij de dekking door de overheid wordt bepaald. Door deze vaste dekking bestaan er geen heel grote prijsverschillen tussen de verschillende verzekeraars. Toch is het goed om ze even met elkaar te vergelijken, want verschillen kunnen er zeker wel zijn. Op het gebied van prijs, maar ook als het gaat om de manier waarop de kosten worden vergoed. De ene verzekeraar biedt bijvoorbeeld meer vrijheid bij de keuze van een zorgverlener dan de ander. Goed daar even naar te kijken, om te voorkomen dat je niet meer bij je eigen arts of hulpverlener terechtkan.

De aanvullende verzekering: hier worden de verschillen gemaakt

Naast een basisverzekering, is een aanvullende zorgverzekering afsluiten geen overbodige luxe. De dekking uit de basisverzekering is, de naam zegt het al, vooral gericht op de basiskosten. Daarbij kun je denken aan zorg die de huisarts verleent, maar ook aan kosten die aan opnames in een ziekenhuis verbonden zijn.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer medische kosten die een mens kan maken. Veel mensen letten bij het afsluiten van een aanvullende verzekering vooral goed op de vergoedingen voor fysiotherapie. Die zijn vanuit de basisverzekering minimaal, en kunnen in aanvullende verzekeringen per verzekering sterk verschillen. De varianten met veel dekking voor fysiotherapie zijn meestal ook wat duurder qua premie, maar maak je regelmatig gebruik van de diensten van een fysiotherapeut dan verdien je dit natuurlijk snel terug.

Vergeet ook niet om naast je basisverzekering een tandartsverzekering af te sluiten. Ook deze kosten worden anders namelijk niet vergoed, en kunnen flink snel oplopen als je een behandeling nodig hebt.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

4 tips om snel te herstellen van de griep

Door Redactie

3 handige tips voor een gezondheidsboost

Door Redactie

Waar wil je op letten als je zorgverzekeraars vergelijkt?

Door Redactie

Enorme tandartsangst? Zo kom je deze angst te boven!

Door Redactie

Reageer op dit bericht