Vijf gezondheidseffecten van frisdrank

post afbeelding

Dat frisdrank niet gezond is en bovendien slecht is voor de lijn, weet inmiddels iedereen wel. Het advies om frisdrank te laten staan is al heel oud. Toch drinken veel mensen nog steeds veel frisdrank en (ge)zoete sappen. Weet jij precies wat de gezondheidseffecten zijn?

Er zijn een aantal effecten op je gezondheid die je vast niet kent. Deze effecten beschrijf ik in dit artikel. Wie weet is deze informatie net dat steuntje in de rug om je te helpen (ge)zoete drankjes te laat staan en dat je overstapt op een gezond alternatief!

Frisdrank kan bijdragen aan hart en vaatziekten

Hart en vaatziekten zijn één van de grootste doodsoorzaken in ons land. Bij vrouwen is het zelfs doodsoorzaak nummer 1. Als je een glas frisdrank drinkt, zal je niet snel denken dat dit je kans op hart en vaat ziekten vergroot. En toch is dit het geval. Uit een onderzoek uit 2014 is namelijk gebleken dat mensen die veel suiker consumeren 38 procent meer kans hebben om te sterven aan hart en vaatziekten dan mensen die weinig suiker consumeren.

Frisdrank zorgt voor vetopslag op de verkeerde plekken

Heb je wel eens gehoord van visceraal vet? Dit is vet wat is opgeslagen rond de vitale organen zoals de lever, galblaas en maag. Iedereen heeft een beetje visceraal vet nodig. Het dient namelijk als stootkussentje voor de organen. Maar teveel visceraal vet is gevaarlijk en kan leiden tot serieuze aandoeningen zoals: diabetes en hormoonverstoringen.
Drink jij veel frisdrank? Dan zijn de risico’s van visceraal vet misschien een goede motivatie om hiermee te stoppen. In een recente studie is namelijk gebleken dat frisdrank de opslag van visceraal vet stimuleert.

Frisdrank versnelt het ouderdomsproces

Er komt een moment dat ouder worden niet meer leuk is. De effecten van het ouderdomsproces worden duidelijk zichtbaar in je grijze haren, je huid en je lichaam. Het is een proces wat niet niemand graag wil versnellen. En toch is dit wat je doet als je dagelijks frisdrank drinkt. Veel frisdranken bevatten namelijk fosforzuur om de smaak te verbeteren en het product langer houdbaar te houden. En de fosforzuur in de frisdrank versnelt het ouderdomsproces.

Frisdrank verhoogt de kans op diabetes

Drink jij één tot twee glazen frisdrank per dag? Dan heb je 26 procent meer kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 in vergelijking met iemand die één glas frisdrank per maand drinkt. Dit blijkt uit een studie uit 2010 wat is uitgevoerd door Harvard School of Public Health.
Frisdrank verhoogt dus de kans om diabetes type 2 te ontwikkelen. Reden genoeg dus om de frisdrank te laten staan.

De suiker in de frisdrank is ‘verslavend’

Suiker heeft hetzelfde effect op de hersenen als verslavende middelen. Het stimuleert namelijk de aanmaak van dopamine. En dopamine is een hormoon waardoor je je goed gaat voelen. Na één of twee uur na de suikerrijke frisdrank is de ‘suiker high’ uitgewerkt en komt een dip. Hierdoor krijg je weer behoefte aan een suikerrijke frisdrank of snack. Precies hetzelfde patroon als andere verslavende middelen dus en een hele goede reden om af te kicken van frisdrank en andere suikerrijke snacks!

Advies over hoeveelheid suiker

Het advies van de AHA is om per dag niet meer dan 6 theelepels suiker voor vrouwen en 9 theelepels voor mannen te consumeren. Een gemiddeld blikje frisdrank bevat al 8 theelepels suiker. Als je frisdrank drinkt zit je dus direct aan het maximum aanbevolen dagelijkse hoeveelheid suiker. En zoals de AHA stelt op haar website: “added sugar is added risk”.

In dit artikel heb ik je redenen gegeven om geen frisdrank meer te drinken. In het begin zal je misschien even moeten wennen. Maar je lichaam zal je er dankbaar voor zijn!


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Valkuilen gezonde leefstijl bij diabetes 2

Door Gast Blogger

Het belang van goede voetverzorging

Door Gast Blogger

Onderzoek naar oogproblemen bij diabetes

Door Redactie GezondTotaal

Gezond afvallen. Hoe doe je dat?

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht