Vijf redenen waarom je een AED moet aanschaffen

post afbeelding

Elke week worden driehonderd Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. De eerste zes minuten van een hartstilstand zijn cruciaal. Wanneer er in een dergelijke situatie direct reanimatie wordt toegepast en een AED kan worden ingezet, stijgen de overlevingskansen zienderogen, tot maar liefst negentig procent. Daar staat tegenover dat de overlevingskans elke minuut waarin er niet adequaat kan worden gehandeld, met tien procent daalt. Des te meer bedrijven, organisaties én particulieren een AED kopen, des te meer levens kunnen er worden gered.

Een hartaanval kan overal en altijd plaatsvinden

Aangezien een hartaanval op elk moment van de dag en overal kan plaatsvinden, waarom zouden we ons daar dan ook niet zo goed mogelijk tegen willen wapenen? Elk jaar worden er in Nederland 16.000 mensen getroffen door een hartstilstand. En lang niet alleen in een ziekenhuis of andere zorginstelling. De kans dat iemand hierdoor op het werk, op de sportvereniging, in een winkelcentrum of in de thuissituatie getroffen wordt, is dus aanzienlijk groot.

Een AED is de enige manier om het hart te ‘resetten’

Eigenlijk roept de benaming hartstilstand een wat verwarrend beeld op. Vaak staat het hart namelijk niet helemaal stil, maar trekken de hartkamers niet goed meer samen. Dit heet ventrikelfibrilleren of kamerfibrilleren en wordt veroorzaakt doordat de hartkamers chaotisch en te snel worden geprikkeld. Alleen een AED kan het hart defribrilleren, wat je dus kunt zien als resetten en het hart weer normaal laten kloppen. Alhoewel hartmassage en beademing belangrijk zijn om de bloedsomloop op gang te houden, komt alleen met een defribrillator het hart weer in zijn normale toestand.

Een AED creëert een gevoel van veiligheid

Alhoewel een gevoel van veiligheid niet in verband staat met de daadwerkelijke effectiviteit van een defibrillator, speelt het wel een belangrijke rol. Mensen voelen zich prettiger wanneer ze zich op een plek bevinden waar een defibrillator aanwezig is. AED’s dienen niet te worden beveiligd middels een slot of een pincode, maar dienen voor een ieder snel en gemakkelijk toegankelijk te zijn. Afgesloten defibrillators creëren in principe een vals gevoel van veiligheid. Zorg er dus altijd voor dat iedereen erbij kan. Tegen diefstalrisico kun je je verzekeren.

Voor het gebruik van een AED is geen kennis vereist

Het prettige van een AED is, dat er geen opleiding of training vereist is om hem te gebruiken. Alhoewel er wel wordt aangeraden om een reanimatiecursus te volgen waarbij het gebruik van een defibrillator aan bod komt, mag iedereen hem gebruiken. Ook zonder kennis. Een defibrillator is eenvoudig in zijn gebruik. Vanaf het moment dat hij wordt ingeschakeld, geeft hij stap voor stap instructies. Zo kan het apparaat het verschil maken tussen leven en dood.

De ambulance voor zijn in de cruciale eerste zes minuten

Een hartaanval is een acute en zeer levensbedreigende aandoening waarbij zo snel mogelijk moet worden ingegrepen. De eerste zes minuten van een hartstilstand zijn cruciaal. Terwijl hartmassage en mond-op-mondbeademing worden toegepast, dient iemand anders een defibrillator te halen. Kan deze binnen zes minuten worden gebruikt, dan stijgen de overlevingskansen aanzienlijk. Een erg belangrijk gegeven, zeker gezien het feit dat ambulances vaak tien tot vijftien minuten nodig hebben om op locatie te arriveren.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Last van netvliesloslating?

Door Redactie

De voordelen van collectieve bedrijfsfitness

Door Redactie

De behandeling van rugklachten in een notendop

Door Redactie

Verschillende soorten bamboe kleding en hun voordelen

Door Redactie

Reageer op dit bericht