Vijf slechte gewoontes van contactlensdragers

post afbeelding

Als je contactlenzen draagt, moet je een goede ooghygiëne hoog in het vaandel dragen om ervoor te zorgen dat je ogen altijd comfortabel aanvoelen. Het aanleren van goede gewoontes is daarom erg belangrijk, maar toch zijn er een aantal slechte gewoontes die iedere contactlensdrager waarschijnlijk wel herkent.

Lenzenvloeistof bijvullen

Na het reinigen van je lenzen moet je de overtallige vloeistof weggieten en het schone lenzendoosje opnieuw vullen met nieuwe lenzenvloeistof. Toch zijn er veel mensen die hun lenzendoosje gewoon bijvullen zonder de resterende vloeistof weg te gieten. Eigenlijk is dit hetzelfde als afwassen in water waarin je de avond ervoor ook al hebt afgewassen.
Reinig je lenzen dus altijd in schone lenzenvloeistof om zo de kans op ooginfecties en bacteriën te verkleinen.

Slapen met lenzen in

Het is iedereen al wel eens overkomen, ’s nachts naar bed gaan met je lenzen nog in. Tenzij je lenzen draagt die je dag en nacht mag inhouden, moet je je lenzen altijd uitdoen en reinigen voor het slapen gaan. Je ogen worden ’s nachts gehydrateerd door oogvocht op te nemen en reinigen zo zichzelf van bacteriën. Als je je lenzen ’s nachts inhoudt, dan nemen de lenzen al het oogvocht op waardoor je ogen erg droog en geïrriteerd zullen aanvoelen bij het opstaan.

Vergeet jij regelmatig om je lenzen uit te doen voor het slapen gaan? Dan vraag je best advies aan je opticien. Deze kan je adviseren om dag- en nachtlenzen te dragen die je niet hoeft uit te doen of ook daglenzen kunnen een oplossing voor jou zijn. Die werp je simpelweg aan het einde van de dag weg en hoef je dus niets te reinigen. Je opticien kent je ogen het best en zal je een geschikte oplossing aanbieden.

Lenzen langer inhouden dan voorgeschreven

Door je lenzen langer in te houden dan voorgeschreven, vergroot je de kans op ooginfecties. Of je je contactlenzen nu elke dag, elke week of elke maand moet vervangen, zorg ervoor dat je dit altijd tijdig doet zoals de verpakking het voorschrijft. Zo bespaar je jezelf van heel wat ongemakken. Een ooginfectie kan erg pijnlijk zijn en in bepaalde gevallen blijvende schade aan het oog veroorzaken.

Lenzen spoelen in je mond

Ja, je leest het goed: contactlenzen spelen in je mond. Uiteraard is dit not done! Het speeksel in je mond bevat meer dan 60.000 bacteriën. Als je even logisch nadenkt, zal je zelf wel kunnen opmaken dat het spoelen van je lenzen in je mond voor problemen zorgt. Vermijd dus oogirritaties en -infecties door je gebruikte contactlenzen altijd te reinigen in propere contactlenzenvloeistof en spoel altijd goed na.

TIP:
Vergeet zeker geen extra contactlenzendoosje en voldoende reinigingsvloeistof mee op reis te nemen, naar een festival of als je een dagje uit gepland hebt. Het is ook handig om een extra doosje op je werk te leggen en met een flesje lenzenvloeistof.

In bad gaan met lenzen

Lenzen zijn zo ontworpen dat ze vloeistof opnemen. Al het water dat dus in hun buurt komt, nemen ze op en houden ze vast. Bacteriën zijn zo goed als overal te vinden: in water uit de kraan, zeewater, zwembadwater,… Als je contactlens dit water opneemt, kunnen de bacteriën in het water je ogen irriteren, een oogontsteking ontwikkelen of een oncomfortabel gevoel geven. Vergeet daarom niet om je contactlenzen uit te nemen als je een douche neemt of in bad gaat.

Lenzen proberen en kiezen

Meer weten over contactlenzen zoals kiezen tussen zachte of harde lenzen? Of een keer contactlenzen proberen? Of andere informatie en tips? Kijk dan zeker eens op deze site van de grootste online retailer van contactlenzen in Europa.


GD Star Rating
a WordPress rating system

Reageer op dit bericht