Voedingsfabels

post afbeelding

Het aantal voedingsfabels is oneindig, honderden, misschien wel duizenden dwalen er rond. Internet is een dankbare voedingsbron voor deze fabels. Is het mogelijk deze de wereld uit te helpen? Ik kan op zijn minst een poging wagen, nietwaar? 

“Bananen zijn dikmakers”

De meest hardnekkige van allen. Bananen bevatten in vergelijking met ander fruit iets meer koolhydraten dan andere fruitsoorten. Maar dikmakers? Welnee. Ze zijn rijk aan voedingsvezels (nodig voor een goede stoelgang) en mineralen zoals kalium (o.a. nodig voor het handhaven van een normale bloeddruk). Een banaantje of een peperkoekreep als tussendoortje? Ik zou het wel weten…

Vitamine C slikken voorkomt verkoudheid en griep”

Niet waar. Zowel verkoudheid als griep worden veroorzaakt door een virus. Het slikken van vitamine C zal dit niet voorkomen. Wel kan vitamine C (of vitamine C rijke voeding) wellicht de duur van de griep of verkoudheid verkorten. Vitamine C rijke producten zoals groente en fruit bevatten echter ook nog heel veel ander waardevolle voedingsstoffen. Het is dus sowieso verstandig om dagelijks ruimschoots groente en fruit te eten.

“Brood en tarwe zijn slecht voor een mens”

Tarwe en brood worden de laatste tijd afgeschilderd als de bron van alle kwaad. Ofwel, ‘we’ krijgen overgewicht en gezondheidsklachten door het eten van brood. Dit mag toch wel gezien worden als een 100% fabel. Brood is niet slecht, tarwe is niet slecht. In bepaalde gevallen kan het nuttig zijn om brood te beperken. Brood bevat relatief veel koolhydraten. Inactieve mensen hebben deze koolhydraten (snelle brandstof) eigenlijk niet nodig. Het verminderen van de hoeveelheid brood kan dan bijdragen tot een lagere koolhydraatinname. Ook mensen met een intolerantie voor tarwe en gluten hebben uiteraard baat bij het schrappen van brood en bepaalde granen uit hun menu. Maar voor gezonde mensen die actief zijn? Die kunnen gewoon genieten van een heerlijke volkoren boterham zonder zich zorgen te maken.

“Het lichaam kan niet tegelijkertijd koolhydraten, vetten en eiwitten verteren”

Een fabel die is opgeleefd tijdens de Montignac fase en steeds nog regelmatig opduikt. Het scheiden van koolhydraten, vetten en/of eiwitten zou noodzakelijk zijn omdat het lichaam niet in staat is alles tegelijk te verteren. Een gezond lichaam kan dit heel goed. De truc van diëten die op dit soort theorieën gestoeld zijn is dat je op het moment dat je alles apart eet, je per definitie ook minder eet. Stel: je mag groentes eten met vlees en daar geen pasta, rijst of aardappelen bij. Ga je dan ’s avonds nog een gekookte aardappel eten? Nee, natuurlijk niet. Kortom, de totale energie-inname wordt minder waardoor je hoogstwaarschijnlijk gewicht zal verliezen. Over de houdbaarheid van dit soort voedingspatronen op lange termijn vallen overigens ernstige vraagtekens te plaatsen.

“Van eieren eten wordt mijn cholesterol te hoog”

Dat is correct. Met een hele belangrijke kanttekening. In eieren (eidooier) zit inderdaad cholesterol. Dus stel je  zou op maandavond een omelet van 3 eieren eten, zal het cholesterol verhoogd zijn op het moment dat je het op dinsdagochtend laat prikken. Cholesterol in eieren doet echter helemaal niets met het proces van aanmaak van cholesterol. Dus verhoogd ook niet de kans op hart- en vaatzieken. In de eidooier zitten belangrijke voedingsstoffen (vitamines, mineralen, vetten). Dus geniet rustig dagelijks van een eitje!


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Tips hoe om te gaan met de vele dagelijkse eetkeuzes

Door Redactie GezondTotaal

6 tips voor gezonder en fitter op het werk

Door Gast Blogger

Je lichaam heeft bijzonder aanpassingsvermogen

Door Ires Libert

Praktische tips om sporten vol te houden

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht