Voedingstrends of je nuchtere verstand gebruiken?

post afbeelding

Trends, wie is er niet gevoelig voor? ‘Gezonde’ voedingstrends, natuurlijk, zoals glutenvrij, koolhydraatarm, superfoods of de voedselzandloper. Ook al ken je ze (nog) niet, misschien heb je wel de stiekeme angst jezelf en je omgeving te kort te doen door ‘ongezond’ te koken en eten.

Gebakken aardappelen bijvoorbeeld in plaats van het ‘gezonde’ quinoa, of een boterham met kaas bij de lunch en geen groene salade met exotische zaden, noten en een slowgejuiced sapje.

Eten is er altijd en overal

Het lijkt wel alsof eten een probleem is geworden. Hoe is dat eigenlijk begonnen, sinds wanneer durven we niet meer te vertrouwen op ons gezonde ‘boeren’ verstand. Wat volgens mij zeker meespeelt is de alomtegenwoordigheid en beschikbaarheid van eten in alle vormen en soorten. En het groeiende beseft dat welvaart zo zijn keerzijde heeft: welvaartsziektes.

Kennis maakt niet dik of dun

Ja, we weten steeds meer over voeding. Als je weet dat het ongezond is om te roken en je doet het toch, hoe zit het dan met eigen verantwoordelijkheid als je longproblemen krijgt? Als je weet dat sommige vetten tot een hoog cholesterol kan leiden en je blijft stug doorgaan met vet eten, hoe zit het dan met eigen verantwoordelijkheid als je aderen dichtslibben? Maar we weten vooral heel veel (nog) niet. Niet iedere roker krijgt longkanker (gelukkig maar) en niet iedere vet-eter een bypass. We hoeven ook niet alles te weten, toch?

Mijn dieet en tips

Ik weet in ieder geval dat ik een zorgeloze en blije eter ben. Ik ben dol op eten. Het liefst zelfgemaakt, met verse producten, zo weinig mogelijk van dierlijke komaf. Inderdaad: ik beweeg veel en kan mij mede daardoor wel wat permitteren als het gaat om hoeveelheden en verbranding. En 2e inderdaad: ik heb geen neiging tot onmatigheid. En in de 2e zit hem volgens mij de clou.
Mijn dieet? Eet niet te veel en stop met eten als je het gevoel hebt 85-90% vol te zitten. Heus, dan heb je hoogstwaarschijnlijk genoeg voedingsstoffen binnen om mee te kunnen functioneren. Tweede tip: eet gevarieerd. Derde tip: geniet en eet met aandacht.

Lees (binnenkort) op GezondeRecepten.nl mijn blog:
Mijn vijf favoriete gerechten. Lekker en makkelijk te maken.


GD Star Rating
a WordPress rating system

Gerelateerde Posts

Waarom ketose niet alleen goed is voor afvallen

Door Gast Blogger

Gemakkelijk gezonder leven? Zo doe je dat!

Door Gast Blogger

Gezond afvallen. Hoe doe je dat?

Door Gast Blogger

Afvallen zonder dieet? Jazeker!

Door Gast Blogger

Reageer op dit bericht