Volg je hart: laat gevoel voor gaan op verstand

post afbeelding

Ergens voel je dat je het niet moet doen, maar ja. Je kunt geen redenen bedenken waarom niet. Het is een gevoel, beetje vaag misschien. Je probeert jezelf te overtuigen met argumenten en alles wijst in de richting dat je het gewoon moet doen. Maar het voelt toch niet helemaal lekker. Herken je dat? 

Vaak blijkt dan later dat je het misschien toch beter niet had kunnen doen. Of omgekeerd natuurlijk: dat je voelt dat je iets moet doen terwijl dat helemaal nergens op slaat, als je er puur en alleen met je verstand naar kijkt. Ik geef je van beiden een voorbeeld uit mijn eigen situatie.

Uitstel, geen afstel

Ooit, toen ik 16 was, had ik met een vriendinnetje bedacht dat we naar Italië gingen fietsen. Tot we erachter kwamen dat dit hartstikke duur was en we flink moesten trainen. Dat ging dus niet door. Toch bleef het steeds in mijn hoofd zitten, geen idee waarom. Negen jaar geleden hakte ik de knoop alsnog door: je kunt beter spijt krijgen van iets dat mislukte, dan van iets dat je nooit geprobeerd hebt. En wie weet lukt het gewoon…

Dus ik – vreselijk onsportief en zonder enige conditie – ging trainen. En hoewel ik geen idee had waarom ik dit wilde, voelde ik gewoon dat ik het moest doen. En ik heb het gedaan en het is niet mislukt. Sterker nog: het is een heel belangrijke mijlpaal in mijn leven geweest.

Luisteren naar je gevoel

Een paar maanden geleden werd ik gebeld door zo’n marketing-mannetje om mee te doen aan een interviewserie. Hij wilde mij en een aantal voor mij bekende namen interviewen over een onderwerp dat bij mij past. We hadden een leuk gesprek hierover. Rationeel kon ik alleen maar redenen bedenken waarom ik hier geen nee op hoefde te zeggen. Het kon alleen maar voordelen hebben.

Geen goed gevoel

Maar het voelde helemaal niet prettig. Ik voelde dat ik dit niet wilde. Maar waarom? Nu heb ik de afgelopen jaren heel vaak niet geluisterd naar mijn gevoel met vaak achteraf het gevoel dat ik dat wel had moeten doen. Ik had ook de ervaring dat het enorm veel energie gaf en positieve reacties opleverde als ik wel naar mijn gevoel luisterde. Dus besloot ik dit keer mijn gevoel te volgen en nee te zeggen. Ik volgde gewoon mijn intuïtie.

Dit geeft energie

Direct voelde ik me beter. En diezelfde middag kreeg ik spontaan het idee om zelf een interviewserie te organiseren met mensen die ik uit kon kiezen. Iets dat ik voorheen veel te veel gedoe vond. Binnen een paar minuten had ik 10 onderwerpen en 10 experts op papier en wist ik: dit is het. Ik benaderde de experts en zij zeiden allemaal ja. Deze zomer hebben we alles uitgewerkt, op 31 augustus zijn we gestart met de uitzendingen. Ik ben enorm verrast door de positieve reacties en de hoeveelheid aanmeldingen. Wat een kick!

Ik weet niet waar ik het precies voor doe, ik weet niet of het me iets concreets zal opleveren, maar ik vind het super om te doen en geniet met volle teugen.

Volg je hart

Steeds weer krijg ik bevestiging: als ik naar mijn hart luister en het durf te volgen, gebeuren er mooie dingen. En dat gun ik jou ook. Heb jij voorbeelden hiervan of wil je hierop reageren? Dan kan hieronder. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.


GD Star Rating
loading...

Gerelateerde Posts

Intuïtie als wapen

Door Verena Germeraad

De gezamenlijke vijand die suiker heet

Door Vera Wisse

Lachen en huilen

Door Bente Adriaens

Ik krijg een baby en dat vind ik heftig

Door Suzanne Mensen

Reageer op dit bericht